Mielipiteet

Pandemiapolitiikkaa harrastaville – Presidentti yritti nyrkillä välttää lääketieteellisen ilmiön politisoitumisen

Presidentti Sauli Niinistö esitti jo vuosi sitten koronanyrkkiä. Kuva: Silja Viitala
Presidentti Sauli Niinistö esitti jo vuosi sitten koronanyrkkiä. Kuva: Silja Viitala

Forssan Lehden koulunisti Erkki Virtanen (FL 18.3.) kirjoittaa tavalla, jota lukien ei voi jäädä kylmäksi ja hymyilemättä. Koronakeskustelusta syntyy todellakin vaikutelma, kuinka aihe on politisoitu viimeisen päälle ja tehty juridinen, joka miehen juttu, kun sen kuului olla lääketieteellinen.

Nyt politiikka puuttuu myös hoitoihin ja pelon aiheita on kohta muitakin kuin tilastojen kertomat käyrät ja rokotteet uutena uhkana sekä pykälät, joilla vaaleja siirrellään. Pandemiassa kaikki liittyy kaikkeen, jolloin mikä tahansa asia on samalla osa koronaa. Tilastoihmisille ja budjetteja laatineille tällainen on Virtasen ammattitaidolla varustaen varmaan koominen ilmiö.

Presidentti käytti käsitettä ”nyrkki” ja pyrki epäilemättä sillä välttämään juuri tätä ilmiötä, jossa pandemia muuttuisi osaksi suomalaista poliittista väittelyä, kaikkea sitä kummastusta, josta Virtanen on kolumninsa taiten koonnut. Presidentin käyttämä käsite ”nyrkki” oli vain väärin valittu, kun kyseessä oli kokeneen juristin ja poliitikon tapa siirtää Virtasen kuvaaman ilmiön syntyminen alan hallinnon ja ammattilaisten hoitoon ja samalla välttää hallituksen leimautuminen osaksi pandemiaa, politisoida vaikea biologinen ilmiö. Tuolloin kun myös politiikka leimaa kaikki ne taloudelliset ja sosiaaliset ilmiötkin, joita korona kohtelee kovalla kädellä.

Seppo Vuorio (FL 19.3) erehtyi leimaamaan nyrkin poliittisesti tavalla, josta hän sai ansaitsemaansa palautetta. Nyt tilanne vain paheni, kun hän leimasi presidentin lisäksi myös opposition, joka uskaltautuu kritisoimaan hallitusta syynä sen koostumus sekä, totta kai, ministereitten sukupuolikin. Ongelmana näyttäisikin olevan sukupuoli ja naisten vähättely, jatkaa Vuorio vuodatustaan.

Oletan, että pääministerimme miehinä eivät ole saaneet mitenkään poikkeavaa ja päätä silittelevää, niin median kuin opposition kohtelua, oli hän sitten kokoomuslainen Alexander Stubb tai keskustalainen Kempeleessä syntynyt insinööri immelmanneineen Naantalin risteyksessä.

Entäpä jos keskittyisimme nyt kirjoituksissamme muihin aiheisiin kuin heittäytyen asiantuntijoiksi lääketieteessä ja pandemioiden syvätuntemuksessamme medioissamme ääniä keräten.

Uusimmat

Fingerpori

comic