Mielipiteet

Pelastetaan Jokioisten kartanoalue

Jokioisten historiallista ja mittaamattoman arvokasta kartanoaluetta ollaan jälleen myymässä ja pilkkomassa. Jos myynti toteutuisi suunnitellulla tavalla, olisi se valtava skandaali ja korvaamaton menetys koko kotiseudullemme.

Lounais-Hämeen kuntien pitäisi nyt näyttää paljon mainostettu yhteistyökykynsä ja yksissä tuumin ostaa tai vuokrata tämä upea alue ja säilyttää se tuleville sukupolville yhtenäisenä ja elävänä historiallisena muistomerkkinä. Kartanon päärakennus tulisi kunnostaa ja entisöidä ja siitä tulisi tehdä alueellinen taidemuseo, konserttitila ja tapahtumakeskus, jollaiset tällä hetkellä seudultamme puuttuvat. Kartanon piharakennukset olisivat mitä parhaimpia tiloja taiteilijoille, käsityöläisille, galleristeille ja muille luovien alojen toimijoille ja yrittäjille, joista varmasti nopeasti kehittyisi vaikkapa Fiskarsin kaltainen ainutlaatuinen yhteisö.

Kartanon 1600-luvulla perustettu englantilainen puisto voisi olla kuin pienimuotoinen Monrepos, ympärillään idyllinen Loimijokilaakso ja ainutlaatuinen Elonkierto-puisto. Koska kartanon historia sisältää myös lukemattomia koskettavia tarinoita ja ihmiskohtaloita, tulisi siitä koko Lounais-Hämeeseen vertaansa vailla oleva kohde matkailijoille, luovuuden keskus ja seutukuntamme yhteinen ylpeydenaihe, joka varmasti tuottaisi tänne elinvoimaa, tulevaisuuden uskoa – ja rahaa.

Lounais-Hämeessä on valitettavasti enemmän sääntö kuin poikkeus, että kulttuuria koskevat ehdotukset tyrmätään kovin helposti, useimmiten tietenkin rahapulaan vedoten. Varsinkin jos ehdotusta koskevaa asiaa ei tunneta eikä siitä haluta ottaa selvää, sitä vastustetaan vain varmuuden vuoksi – tai se vaietaan kuoliaaksi.

Tällä asenteella edistystä ei kuitenkaan saada aikaan. Lounais-Hämeen kehitys jähmettyy entisestään ja alueen kunnat jatkavat kuihtumistaan, synkkien tilastoennusteiden mukaisesti.

Me hämäläiset toki lämpenemme uusille asioille hitaasti, mikä välillä on varmasti myös hyvä. Tällä kertaa mietintäaikaa ei kuitenkaan ole. Jos kulttuuriaarteemme Jokioisilla pilataan, ei nostalgian sävyttämä pohdiskelu tuo sitä enää takaisin.

Jokioisten kartanoalueen kaltaiseen valtakunnallisesti merkittävään kohteeseen on saatavissa avustuksia niin EU:n rahastoista (vaikkapa rakennerahastosta, joka suojelee eurooppalaista kulttuuriperintöä edistämällä sen säilyttämistä ja tutkimusta) kuin museovirastoltakin – erityistapauksissa jopa valtioneuvostolta, mahdollisesta säätiöiden ja yksityisestä rahoituksesta puhumattakaan. Tarvitsemme vain poliittista tahtoa, päättäväisyyttä, kunnianhimoa – ja rohkeutta toimia.

Hyvät lounaishämäläiset päättäjät, yrittäjät ja muut kotiseutumme kehittämisestä kiinnostuneet tahot: nyt nopeasti tuumasta toimeen! Historiaamme perustuu koko identiteettimme ja mikäli emme itse sitä vaali, ei sitä vaali kukaan muukaan. Sen sijaan, että nyt annettaisiin pilata ja pilkkoa Jokioisten upea kartanoalue, se pitää pelastaa!

Tämän toivomuksen kanssa emme varmasti ole yksin. Sillä Lounais-Häme tarvitsee upeaa kulttuurikohdettaan, joka voisi olla koko Hämeen vetovoimainen helmi, jossa ihmiset voisivat kohdata ja rakentaa seudullemme parempaa tulevaisuutta – yhdessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic