Mielipiteet

Pelko ja paha olo, mihin menette?

Mitä tulee mieleen vuonna 2019 sanasta Tammela? Minulle tulee siitä mieleen järvet, luonto, Eerikkilän urheiluopisto, kansallispuistot, urheiluihmiset vuosien varrelta ja raskaat nousut maratonreitillä.

Myönnän, etten ole täysin perillä, missä menevät tämän seutukunnan hankkeet, kuten esimerkiksi lentokenttä Humppilaan ja kaivoshanke Tammelaan Torronsuon laitamille, mutta aika-ajoin ne nousevat keskusteluun ja meille niistä jotain kerrotaan. Seudun kuntien taloustilanteiden ollessa heikko meille on helpompaa tuoda joku suuri hanke esiteltäväksi. Hankkeet esitellään usein kauniisti paketoituina, kultanauhoin koristeltuina, hankkeina, jotka tuovat meille ne kaivatut työpaikat kaiken muun hyvän lisäksi. Ne esitellään vain hyvää tuovina projekteina.

Päällemme laskeutuvat ahdistus ja pelko, emmekä löydä enää sanoja. Samalle me teemme kauaskantoisia päätöksiä yli sukupolvien. Kuntien päättäjät joutuvat pohtimaan, mistä rahat mihinkin. Itse kysyn, mihin rahat.

Annan esimerkin. Tammelaan huhuttu kaivoshanke aiheuttaa ihmisille jo nyt ahdistusta, pelkoa ja pahaa oloa. Mutta mihin me ne laitamme? Laitammeko ne eteenpäin kanssaihmisille, tuoppiin olutta vai imevätkö lapsemme ahdistuksen meistä?

Yhden ihmisen putoaminen pois veronmaksajien joukosta autettavien joukkoon, kun on kenties mennyt puhdas pohjavesi, koti ympäristöineen ja elinkeino, maksaa meille paljon. Tälle yhdelle ihmiselle se voi olla kaikki.

Minusta olisi vastuullista miettiä, mihin laitamme sen pahan olon, joka kaivoshankkeistakin tulee nyt ja tulevaisuudessa ja mitä se meille maksaa.

Mitä tulee mieleen Lounais-Hämeestä vuonan 2050? Voimmeko vielä silloin mainostaa seutukuntaamme paikkana, jossa kaikilla on hyvä olla ja asua ja tuleeko purosta nokipannuumme puhdasta vettä edelleen? Toivon niin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic