Mielipiteet

Pelko pois!

En kirjoita mielipidekirjoituksia nimimerkillä, mutta kirjoituksessani (FL 23.9.) lipsautin vahingossa nimimerkikseni pelkän ’Tuomo’. Tästä sainkin hyvän syyn jatkaa menestyvän yhteisön pohdintaa.

Viikonloppuna saimme lukea Nokian hallituksen puheenjohtajan näkemyksiä edeltäjänsä raivoavasta johtamistyylistä ja sen seurauksista. ”Meillä oli aina vain yksi suunnitelma pöydällä. Kritiikki koettiin aina negatiivisena.” (Talouselämä 24.9.). Nimimerkki ’James’ (FL 25.9.) on huolissaan tulevien vaalien pelkoa lietsovista teemoista. Voiko pelko mitenkään kannustaa yhteisöä parempaan suoritukseen?

Häpeän pelko lienee tavallisimpia pelon tuntemuksiamme. Emme uskalla yrittää kun pelkäämme epäonnistumista ja sitä seuraavaa häpeää – usein aivan aiheettomasti. Emme uskallakaan esittää omaa poikkeavaa näkemystämme enemmistön mielipidettä vastaan pelätessämme yhteisön ulkopuolelle eristämistä. Emme uskallakaan myöntää virhettämme kun pelkäämme uskottavuuden menetystä. Tai tyydymme väärin perustein tehtyihin päätöksiin pelätessämme valittajan leimaa.

On päivänselvää, että pelon ilmapiiri nakertaa yhteisön menestystä. Pelon ilmapiiriä ei synnytä vain raivoava johtaja, pelkoa ja epäluuloa ruokkii valikoiva tiedottaminen ja tiedottamatta jättäminen, joidenkin ulkopuolelle jättäminen, kehittämisehdotusten jättäminen huomioimatta, ideoiden väheksyntä ja mitätöinti, johdon suosikkijärjestelmät ja valikoiva tiedonkeruu tiedonantajineen. Henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistuva hyväntahtoiseksi naamioitu piikittely ja vitsin vääntäminen eivät myöskään kuulu hyvinvoivan ja menestyvän yhteisön tunnusmerkistöön.

Uskallus, luottamus ja yhteistyö – jotain tästä puuttuu? Armo ja anteeksianto ovat sanoja, jotka valitettavan usein unohtuvat. Olisiko niistä kuitenkin ihan arkipäiväiseen käyttöön virheiden, erehdysten, väärinymmärrysten ja leimaamisten maailmassa? Anteeksipyyntö tai virheen myöntäminen yhteisön sisällä tai julkisesti voisi silloin olla helpompaa kuin pelon ilmapiirin vallitessa.

Tuomo Tuovinen

Uusimmat

Fingerpori

comic