Mielipiteet

Perussuomalaiset ja sananvapaus

Perussuomalaiset nillittävät sananvapautensa rajoittamisesta, kun heidän vihapuheita tutkitaan oikeuslaitoksissa, mutta pyrkivät itse keinoja kaihtamatta estämään itsensä ja levittämänsä valeinformaation arvostelun eli muiden sananvapauden käynnistämällä kostoksi massiivisia maalituskamppanjoja.

Manu Mäkinen kirjoitti jutussaan ”Perussuomalaiset ja fasismi” (FL 12.12.2019) hyvin todetessaan: ”Persujen piirissä on hiljaa hyväksytty kaikenlainen toiminta, jolla on tarkoitus pelotella ja uhkailla vastapuoli hiljaiseksi. Kun Tynkkynen julistaa videollaan puolustavan kaikkien sananvapautta, hän ei tarkoita sillä poliittisten vastustajien sananvapautta.”

Erkki Tuomioja toteaa huolestuneena facebookissa (10.1.2020): ”Meneillään on lähinnä perussuomalaisten käynnistämä kampanja tieteen vapautta ja tutkijoita vastaan. Sen tavoitteena on kiusallisia tuloksia tuottavan tutkitun tiedon kyseenalaistaminen ja mitätöiminen mielipiteinä muiden mielipiteiden joukossa.”

Tästä surullinen esimerkki on Ville Tavion twiitti (7.1.2020): ”Yliopistoihin on pesiintynyt agitaattoreita, jotka hyödyntävät järjestelmää vain omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä ja propagandan tuottamiseen. / He yrittävät naamioida propagandansa tieteeksi ja pyrkivät yleiseksi auktoriteetiksi. / Miten valetutkijoihin pitäisi suhtautua?”

Ihmettelen miten tiedemiestaustaansa aktiivisesti korostava Matti Luostarinen tähän ilmiöön suhtautuu? En osaa sitä varmasti hänen juttujensa perusteella päätellä. Totta puhuen en usein ymmärrä hänen juttujaan niiden monitulkintaisuuden vuoksi ollenkaan.

Ihmettelen erityisesti sitä, ettei tiedemies arvosta faktan ja mielipiteen erillään pitämisen tärkeyttä. Luostarinen puolustaa (FL 12.1.2020) mielipiteen ja faktan sotkemista seuraavasti: ”Pelkkänä leipäpappina saarnasta tahtoo tulla tylsää kuunneltavaa. Intohimoinen tutkija on taas poikkeuksetta oman tutkimusalansa joskus liki raivokas puolustaja. Siinä viileä objektiivisuus on kaukana, kun Esko Valtaoja alkaa puhua tähdistä ja kosmoksesta. Siksi hänet tunnetaan liki ainoana tiedemiehenä tuhansien joukosta Suomessa.” Sivumennen sanottuna, en usko Valtaojan olevan mielissään siitä, että häntäkin näin syytetään mielipiteen ja faktan sotkemisesta.

Luostarinen siis puolustaa omalla kohdallaan käytäntöä, josta Ville Tavio ja muut persut yrittävät syyllistää yliopistojen nykyisiä tutkijoita. Miten tähän pitäisi suhtautua?”

 

Uusimmat

Fingerpori

comic