Mielipiteet

Perussuomalaisten suosion taustat

HS-gallupin mukaan (HS 21.2) perussuomalaisen puolueen kannatus on jälleen noussut ollen nyt valtakunnan tasolla 11,4 %, nousua 1,7 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus onkin hyvin vakiintunut vuoden 2017 puoluehajaannuksen jälkeen. ”Ministeripuolue” Sinisten kannatus on puolestaan jämähtänyt vaivaiseen yhteen prosenttiin.

Mutta keitä ovat perussuomalaisten kannattajat? Hesarin mukaan kannatus on tullut pääosin ikävistä asioista, viimeksi ennen kaikkea Oulun seksuaalirikostapahtumien johdosta. Taustalla on kuitenkin myös muutakin. Kysymys on tärkeä forssalaisestakin perspektiivistä, koska Forssan Lehden ”Lyhyet”-palstalla lähes päivittäin on puoluetta välillisesti tukevia mielipiteitä.

Suomen Kuvalehden tekemän tutkimuksen mukaan tyypillinen persujen kannattaja on pienyrittäjä, eläkeläinen tai pienipalkkainen työntekijä joko kunnassa tai tehtaassa. Taustalla on korkeintaan ammattikoulu. Lehden fiktiivisen kuvauksen mukaan: ”Pakko äänestää, kun meno hallituksessa jatkuu, ja EU sekä Merkel tuovat meille maahanmuuttajia, jotka tulevat sossun ruhtinaallisten korvausten perässä ja vievät meidän duunit.” Korostan, että teksti on lähes suora lainaus SK:n jutusta, ei omani.

Politiikan kielessä perussuomalaiset luokitellaan ns. populisteiksi, joille on tyypillistä hyvin yksinkertaisten vastausten esittäminen vaikeisiin asioihin, tietoisena siitä, että nuo vastaukset saavat kannatusta monilta äänestäjiltä. Parhaiten populistiset puolueet menestyvät oppositiossa, kun taas hallitusvastuu syö kannatusta nopeasti. Näin kävi perussuomalaisillekin Timo Soinin noustua ulkoministeriksi ja hallitusvastuuseen. Ei yhteisten asioiden hoito ole koskaan yksinkertaista, se vaatii sovittelua, muiden kuuntelua. Kuntatasolla tämä on välttämätöntä.

Palataan niihin Forssan Lehden lyhkäisiin. Ylivoimaisesti enemmistö perussuomalaisia tukevista ”heitoista” on hyvin EU-vastaisia, mamu-vastaisia sekä islam-vastaisia. Jos niissä on lähteitä, ne löytyvät esim. saksalaisen AfD-puolueen sivustoilta. Kun kyse on korkeintaan kahden lyhyen lauseen ilmaisuista, ne ovat väkisin voimakkaasti yksinkertaistavia, edellä mainittuun tyyliin. Toki taustalla on oikeutettua turhautumista vaikkapa eläkkeiden tasoon, unohdetuksi kokemisen tunnetta sekä pelkoa maailmanlaajuisesta islamista ja uudesta pakolaistulvasta. Näille tuntemuksille pitää olla tietenkin myös kanavia, ne kuuluvat demokratiaan.

Forssan seudulla ei ole pitkään aikaan ollut erityistä täkäläisten perussuomalaisten kannatusta nostavaa, mutta Oulun tapahtumat olivat niin valtaisa mediamylläkkä, että varmasti kannatus on noussut viime kuntavaalien luvusta 7,1 %. Myös vanhusten huollon kriisi ja sen sälyttäminen Sipilän hallituksen syyksi toimii tuota lukua lisäävästi. Ennustan, että huhtikuun vaaleissa mennään Forssassa vähintään yhdeksän prosentin tasolle.

Jyrki Jokinenvaltiotieteiden tohtori, Forssa

Uusimmat

Fingerpori

comic