Mielipiteet

Perustetaan opintoryhmä?

Kannatan tätä Timo Helin entisenä opettajana tekemää ehdotusta (FL 28.10), mikäli opintojen aihe käsitellään hänen ehdotustaan ”Islam – yhdestoista vitsaus” laajemmassa kontekstissa, eli mukaan otetaan kaikki uskonnot ja uskomukset, joilla valitettavasti yhä edelleen on liian suuri valta maailmassa myös maallisissa asioissa. Lukematta tarkemmin Helinin ja Rantasen asiasta aiemmin käymää keskustelua, voin silti yhtyä J-P Rantasen kirjoituksen (25.10) loppulauseeseen: ”Siinä Helin on oikeassa, että lukeminen kannattaa. Kannattaa lukea ja ajatella monipuolisesti, myös muuta kuin Islamin jatkuvaa uhkaa.”

Luin äskettäin Anto Vihman ja kumppanien juuri ilmestyneen kirjan ”Totuuden jälkeen”. Suosittelen lämpimästi sen lukemista hitaasti ja mietiskellen. Se voisi myös toimia mainiosti ehdotetun opintopiirin pohdintojen kehyskertomuksena. Kappaleen ”Tiede ja paskapuhe” alussa esitellään filosofi Harry G. Frankfurtin valehtelun ja paskapuheen eron määrittely. Valehtelija on henkilö, joka tieten tahtoen esittää väärää tietoa, kun taas paskanpuhuja ei pätkääkään välitä, kuvaako hänen väitteensä todellisuutta vai eivät. Hyvä esimerkki on perussuomalaisten puoluesihteerin Ringa Slunga-Poutsalon hokemaksi muodostunut linjaus: ”Onko tarinan tosi tai ei, se on toinen juttu, näin nämä asiat koetaan”.

Kirjoitin (24.4 nimimerkillä Ideootti) mielipidepalstalle jutun ”Kahtiajakoinen todellisuuskäsitys”, jossa harmittelin sitä, ettei uskonnollinen puhetapa ja tieteelliseen todellisuuskäsitykseen perustuva puhetapa kohtaa toisiaan. Tämän lisäksi pakkaa sekoittaa myös moniselitteinen postmodernismi, joka ”Tieteen termipankin” määritelmän mukaan on modernismin jälkeinen aatevirtaus, joka on luopunut jatkuvasta kehittymisen ja uudistamisen ideasta. Postmodernismi on kiinnostunut enemmän kertomuksista ja jutuista kuin totuudesta.

Ihmistieteissä onkin tapahtunut postmodernismin myötä ns. narratiivinen käänne. Kielipelillä voidaan luoda rajattomasti vaihtoehtoisia todellisuuksia, joissa jopa lehmät lentävät ja lepakot räjähtelevät. Virheellisten uskomusten karsimiseksi on todellakin hyvä hankkia monipuolista tietoa.

Nyt, kun kaiken maailman dosentit ovat korvautumassa kaiken maailman tubettajilla, vaihtoehtoparantajilla ja entistä kirjavammalla saarnamiesten joukoilla ja sosiaaliset verkostot hajoavat kuplamultiversumiksi, jokaisen olisi todella terveellistä reflektoida ajatuksiaan myös oman kuplansa ulkoisessa todellisuudessa. Siis perustetaan vain se opintopiiri, mutta reilusti ehdotettua laajemmassa kontekstissa.

Raimo Rintamäki

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti