Mielipiteet

Perutaan vappu!

Sitä kun muutamana päivänä jää Forssan Lehti lukematta, niin kyllä vähän tulee mieleen, että mitä täällä oikein tapahtuu, kun viikon mielipiteitä lueskelee. Puhutaan, mitä samaa on abortissa ja koronassa ja oikaistaan, miksi ne ovat eri asioita. Iloitaan itärajan sulkemisesta ja kyllähän siellä valitetaan tietysti siitäkin, että hallitus on väärin muodostettu ja miksi kaikki oli ennen paremmin ajassa, jota ei oikeasti koskaan ole ollutkaan.

Yrittäjillä on kamala hätä. Enää puhuta yhtään kuinka verorahat menee laiskojen elättämiseen. Ylipäätään moni köyhien kyykytystä kannattava on viikossa ymmärtänyt, miksi on ihan hyvä, että meillä on valtio, joka pitää meistä huolta pahoissa paikoissa.

Totta tosiaan; on kuin luonnonlait olisivat heittäneet kuperkeikkaa. Psykologisesti ihminen reagoi suuriin muutoksiin viisivaiheisesti: Shokki, kieltäminen, kaupanteko, apatia ja hyväksyminen. Vaiheet eivät aina mene tässä järjestyksessä, eikä ne keskenään ole yhtä suuria ja ne myös limittyvät toisiinsa. Tämä poikkeustila on suuri muutos, ja väitän, että olemme jokainen jossain näissä vaiheessa.

En ole täysin hyväksynyt tilannetta vielä. Huomaan jatkuvasti suhtautuvani sivuutellen mm. bussien kulkemiseen ja mahdollisiin maakuntien välillä liikkumiseen. En tahdo ajatella niitä, ja kun ajattelen, uskottelen, että kyllä ne välttämättömät vuorot kulkee, eikä kaikkien maakuntien välistä liikkumista estetä. Forssassakaan ei ole ollut uusia koronatartuntoja, joten kyllä tämä tästä meidän osalta kohta ohi on. Ja hitot.

Vellon eniten kieltäessä ja tekemällä kauppaa. Apatiaa on hetkittäin, mutta jotkut asiat olen hyväksynyt. Shokkeja tulee jatkuvasti, kun uusista rajoitteista tai edes niiden keskustelusta saa tietää. Kun lukee mielipiteitä ja kuuntelee ihmisiä, tällaisia viiden vaiheen piirteitä näkee helposti muissa. Sen myötä on helpompi nähdä niistä itsessäkin ja näin ehkä saada kontrollia edes itsestään. Nyt on käynyt selväksi, että olemme eläneet melkoisessa hallinnan harhassa, eikä sen kohtaaminen ole ollut helppoa.

Minun piti kirjoittaa siitä, kuinka meitä pieniä taas sorretaan, kun talletusautomaatti piti siirtää kauppakeskukseen, miten tässä taas korostuu se, ettei suuriin yrityksiin voi luottaa, ja mitä asialle voisi tehdä, mutta kovin mitättömältä vaikuttaa koko juttu juuri nyt. Valittamisen suhteen on kätevää siirtää automaatti nyt, mutta ei sitä oikeasti tarkoituksella näin ajoitettu. Maailma kulkee kriisistä huolimatta ja palataan tähänkin asiaan oikeammalla ajalla.

Juuri nyt tarvitaan solidaarisuutta ja yhteishenkeä, sillä koronaa ei kiinnosta murheemme. Sen kanssa ei neuvotella, se ei kunnioita tapojamme, ehtojamme tai tahtojamme, ei rajojamme saati arvojamme. Meidän on huolehdittava toisistamme – mikään muu ei sitä puolestamme tee.

Joku kirjoitti hyvin, että kevät on peruttu. Tämän tekstin otsikon muotoilusta huolimatta vappu on jo peruttu, kuten varmasti perutaan olympialaisetkin ja kaikki siltä väliltä sekä niiden ylikin. On ahdistavaa oivaltaa, ettei maailmassa ole yhtään kolkkaa, jonne päästä pakoon uhkaa. Nyt se vaan on niin, mutta yhtä varmaa on, että tämä on vain tilapäistä.

Kaikilla on pirusti murheita koronan takia. Ei pelkästään Forssassa tai Hämeessä, ei edes Suomessa vaan Euroopassa ja koko Telluksella. On siinä jotakin lohdullista, että jokin voi meitä kaikkia kerrankin yhdistää.

Voimia ihan jokaiselle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic