Mielipiteet

Pidä itsestäsi huolta ja ole läsnä

Koronavirus aiheuttaa useimmissa meissä ahdistusta ja pelkoa. Epävarmuutta ja uusia haasteita joutuu kohtaamaan niin työssä kuin vapaa-ajalla. Eristäytyminen ja yksinäisyys tai samojen seinien ja ihmisten kanssa oleminen voi alkaa käydä raskaaksi. Psyykkinen hyvinvointi on koetuksella.

Omaa vointia ja reaktioita kannattaa tarkkailla. Poikkeustilanteessa mielihyvää on helppo lähteä hakemaan päihteistä tai rahapelaamisesta. Ne saattavat antaa hetkellisen mielihyvän tunteen, mutta eivät poista ahdistusta tai korjaa ongelmia.

Yleensä ne tuovat vain lisää ongelmia ja lisäävät niin omaa kuin läheisen pahoinvointia. Poikkeustilanne voi olla myös mahdollisuus punnita omia valintoja ja sitä, miten ne vaikuttavat läheisiin.

Perheet viettävät nyt paljon aikaa yhdessä, kun vapaa-ajan tyyssijasta on monelle tullut myös työpaikka, koulu tai päiväkoti. Nyt tarvitaan kaikille koti, joka tarjoaa turvallisen ympäristön ja vastuullista seuraa. Kaiken epävarmuuden keskelle parasta lapselle on vakaa ja myönteinen yhdessäolo turvallisten aikuisten seurassa. Harmittomaltakin tuntuva tissuttelu voi johtaa käytöksen muuttumiseen epämiellyttäväksi. Toivomme, että jokainen pohtisi omaa alkoholinkäyttöään. Miksi ottaisin – ja toisaalta, miksi ei kannattaisi ottaa.

Koronaepidemialla voi olla vaikutuksia myös tupakointiin ja nuuskan käyttöön. Nuuskan ostaminen ulkomailta ja tuonti omaan käyttöön on sallittua rajoituksin. Saatavuus on nyt heikentynyt ja on sitä niin kauan, kun rajat ovat kiinni. Epidemiatilanne vähentää siis väistämättä nuuskan käyttöä ja antaa mainion mahdollisuuden käytön lopettamiseen. Nyt on paras aika lopettaa myös tupakointi. Tupakanpoltto heikentää hengitysteitä ja voi pahentaa koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita. Tupakoinnin lopettaminen parantaa keuhkojen toimintaa ja elimistön vastustuskykyä. Nuuska ja tupakka sisältävät paljon nikotiinia ja aiheuttavat vaikean riippuvuuden. Lopettaminen vaatii itsekuria ja voi olla vaikeaa, mutta ei ole mahdotonta. Apua lopettamiseen saa esimerkiksi stumppi.fi-palvelusta.

Rahapelaaminen voi olla mukavaa viihdettä, mutta kolikolla on kääntöpuolensakin. Veikkaus on sulkenut pelipaikkansa ja peliautomaattinsa koronaviruksen vuoksi. Nyt on hyvä hetki pohtia, että tuottaako tämä hankaluuksia omaan elämään. Toisaalta voi tarkkailla, onko oma pelaaminen nyt siirtynyt pelipaikoilta tai -automaateilta nettiin. Mitä aikaisemmin huomaa mahdollisen riskipelaamisen, sitä vähäisemmäksi jäävät haitat ja voi saada avun vähentää pelaamista. Itseltään voi kysyä: Mitä rahapelejä pelaan ja kuinka usein? Tämän avulla voi arvioida pelaamista, pelitapoja ja sitä, sisältääkö pelaaminen riskejä. Omaan pelaamiseen liittyen voi tehdä netissä testin www.ehyt.fi/rahapelitesti.

Jos päihteidenkäyttö tai rahapelaaminen mietityttävät, kannattaa jutella asiasta jonkun kanssa. Valtakunnallinen maksuton EHYT ry:n Päihdeneuvonta auttaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden numerossa 0800 900 45. Peluurin maksuttomaan auttavaan puhelimeen 0800 100 101 (ark. klo 12–18) vastaa rahapeliongelmaan erikoistunut ammattilainen. Monet muutkin toimijat valtakunnallisesti ja paikallisesti tarjoavat nyt tukea ja apua niin ahdistukseen kuin jokapäiväisiin askareisiin.

Pidetään huolta itsestämme ja yhteyttä lähimmäisiimme. Se on parasta lääkettä, ihan joka päivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic