Mielipiteet

Pidetään nyrkki kuitenkin taskussa – Eri viranomaisten on vain käytettävä valtuuksiaan eikä odottaa käskyä

Hallituksen infotilaisuus koronaviruksesta. Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Sanna Marin ja Timo Harakka (oik.). Kuva: Mauri Ratilainen
Hallituksen infotilaisuus koronaviruksesta. Pekka Haavisto, Maria Ohisalo, Sanna Marin ja Timo Harakka (oik.). Kuva: Mauri Ratilainen

Kiitokset Sannille ja Mai-Leenille (sinuttelen ilman lupaanne – sallinette) asiallisesta palautteestanne mielipiteeseeni ”nyrkin” käyttöönotosta.

Omassa kirjoituksessani nostin esiin kaksi keskeistä kysymystä ”nyrkistä”: Kuka nimittää nyrkin ja mitkä ovat sen toimivaltuudet?

Mai-Leen kirjoitti (FL 14.6.): ”Nyrkki olisi ollut hyvä hallituksen ja terveydenhoitoviranomaisten koostama ja nimittämä asiantuntijatyöryhmä, neuvoa antava elin, joka tekee esityksen vaihtoehtomalleineen hallituksen ja eduskunnan päätöksiä varten.” Hänellä on selkeä näkemys siitä, miten ”nyrkki” nimettäisiin ja mihin sitä käytettäisiin. On kuitenkin kysyttävä, että eikö hallitus toimi juuri tuon mallin mukaisesti terveysalan asiantuntijoiden kanssa jo nyt?

Sanni vastasi (FL 13.6.) toimivaltakysymykseen: ”Presidentti ei siis esittänyt, että nyrkki olisi päätöksiä tekevä elin.” Tämä tarkoittaa sitä, että perustettaisiin vielä yksi neuvoa antava organisaatio jo olemassa olevien lisäksi. Selkiyttäisikö ja helpottaisiko tämä hallituksen päätöksentekokykyä, on asia, josta voimme olla vähintään kahta mieltä.

Koronan hoitaminen ei todellakaan ole ongelmatonta ja varmasti virheitä tapahtuu. Virheiltä välttyvät vain ne, jotka eivät tee mitään. Yksi keskeinen ongelma on, muodikkaasti sanottuna, päätöksenteon siiloutuminen. Meillä on useita toimivaltaisia organisaatioita, jotka tekevät itsenäisiä päätöksiä toisiaan kuulematta ja tässä hallituksella on oma roolinsa saada nämä toimimaan yhteistyössä.

Mielestäni meillä Suomessa hyvä asia on, että toimivaltaa on jaettu eri viranomaisille, niiden on vain käytettävä näitä valtuuksia eikä vain odottaa, että joku heitä siihen erikseen käskee. Tässä törmäämme ajatukseen, että miksi hallitus ei tee mitään ja vaatimukseen, että hallituksen pitäisi tehdä sellaisiakin asioita, mitkä eivät kuulu sen toimivaltuuksiin. Vaatimus, että hallitus voisi määrätä lähes kaikesta, voisi johtaa edellisessä kirjoituksessani esiintuomiini yksinvaltaisesti johdettuihin valtioihin.

Poliittisena ongelmana tässä on myös se, että ei voida hyväksyä nykyisen hallituksen poliittista koostumusta ja sen vastustus naamioidaan nuorten naisten kykenemättömyyteen hoitaa näitä asioita – Sannilla on varmaan omakohtaista kokemusta tällaisesta vähättelystä.

Mielestäni pahin ongelma tämän pandemian hoidossa on kuitenkin meidän piittaamattomuus ja ymmärtämättömyys annetuista ohjeista ja suosituksista. Karanteeneja ei noudateta, sosiaalisia kontakteja ei rajoiteta ja käyttäydytään, kuin mitään virusta ei olisikaan liikkeellä. Siinä eivät minkään hallituksen eikä ”nyrkin” suositukset tai määräykset auta ellemme noudata niitä.

Uusimmat

Fingerpori

comic