Mielipiteet

Pidetään väliä, maskilla tai ilman – Turvallinen kanssakäyminen toisten kanssa on sallittua

Korona-ajan kasvomaskikeskustelussa tahtoo unohtua tärkein, etäisyyden pitäminen. Kuva: Juho Peltoniemi
Korona-ajan kasvomaskikeskustelussa tahtoo unohtua tärkein, etäisyyden pitäminen. Kuva: Juho Peltoniemi

Tähän mennessä jokainen asiasta kiinnostunut lukutaitoinen suomalainen on jo ymmärtänyt, että vain ja ainoastaan hyvä käsihygienia ja etäisyyden pitäminen kanssakäymisissä suojaa itseä ja muita sekä ehkäisee covid19-taudin leviämistä. Samahan pätee aika moneen muuhunkin ilmateitse leviävään hengitystieinfektioon.

Nyt syksyllä flunssakauden käynnistyessä saimme ilmeisen poliittisen ohjauksen myötä ja julkisen paineen alla kauan odotetun maskisuosituksen. Siinä kerrottiin avoimesti, että suurin osa kaupoissa olevista maskeista ei suojaa maskin käyttäjää, vaan ainoastaan kanssaihmisiä. Ja että maskista on hyötyä vain silloin, kun sitä käytetään oikein, muistetaan suojaetäisyydet ja huolehditaan käsihygieniasta. Näin toimittaessa maskit auttavat epidemian leviämisen hillitsemisessä ja epidemian ehkäisemisessä.

Mutta maskin oikein käyttäminen ja varsinkin turvaetäisyyden pitäminen maskin kanssa on ilmeisen vaikeaa. Sen käyttö luo valheellisen turvallisuudentunteen. Kanssakäymisen ja läheisyyden kaipuu voittaa ja käsihygieniasta huolehtiminen unohtuu.

Ja onhan niin että, jos pelkkä maskin käyttö auttaisi oikeasti, ei koronaepidemia olisi niin paha keskisessä ja eteläisessä Euroopassa.

Kaikeksi onneksi meillä Suomessa on tarvittava kansanperinne, tieto ja ymmärrys: etäisyyden pitäminen auttaa kaikkeen ja tauteihin käsien pesu saippualla. Huolehditaan siis toisistamme ja käytetään maskia.

Tai välitetään ainakin sen verran läheisistämme, että pidetään väliä, maskilla tai ilman.

Uusimmat

Fingerpori

comic