Mielipiteet

Pihapuu väärässä paikassa

Puu väärässä paikkaa. Kuva: Muu

Olen viime aikoina esittänyt ajatuksissani tuon kysymyksen itselleni. Menin oikein peilin eteen, ja kas kummaa, siellähän se näkyi peilikuvassa se sama mies, joka aikoinaan istutti tontillemme puita ja pensaita vääriin paikkoihin, liian paljon ja liian lähelle seiniä ja salaojakaivantoja.

Meillä kyseessä on noin parikymmentä metriä pitkä mustamarja-aronia-aita, jonka istutin samalla, kun laitoimme ruohoa ja muita kasveja uudelle tontillemme. Laitoin neljä pihlajantainta tasaisin välein samaan riviin aitataimien kanssa. Pihlajat ja aita kasvoivat hyvin yli kymmenen vuotta. Aita leikattiin joka vuosi, mutta pihlajista tuli isoja ja taajoja puita. Keväällä komeat valkoiset kukinnot ja syksyisin paljon punaisia marjoja.

Pari vuotta sitten syksyllä kyllästyin valtavaan lehtimäärään, joita tuuli levitti joka puolelle ja silti niitä riitti kompostiinkin ainakin 10 kärrykuormaa. Hain kaupungilta luvan kaikkien pihlajien kaatoon ja sainkin. Kaadoin kolme pihlajaa, mutta jätin yhden, kun se oli paras ja komein.

Viime syksynä huomasin harmikseni, että hyvänen aika sentään: Lähellä pihlajaa pensashanhikin oksien alta näkyy valurautaisen viemärikaivon kansi. Heti vähäiseksi syyttämä järkeni sanoi, että lähes oman vyötäröni paksuiseksi kasvaneen pihlajan juurethan voivat kasvaa sen kaivon ja siitä lähtevien viemäri-, sadevesi- ja vesijohtoputkien kanssa samassa kaivannossa. Arvailen, että voimakaskasvuiset juuret ja putket eivät oikein sovi maahan vierekkäin.

Soitin eräälle Forssan kaupungin virkamiehelle, jonka mukaan 1 – 4 puun kaatamiseen ei tarvitse hakea lupaa, kunhan vain siitä ei aiheudu vahinkoa itselle eikä muille. Suositteli ammattikaatajaa.

Miettimisen jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että ensi keväänä, yhdessä viimeisten lumien kanssa lähtee myös pihlaja, jota olen monta vuotta vaalinut ja ihaillut sen kasvua ja syksyisin rastaille tuottamaa ruokamäärää, joita yhden pihlajan poistuminen ei haittaa, koska tontin toisella laidalla kasvaa monta, “kaunista pihapuuta”.

Erkki Kaakinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic