Mielipiteet

Piikki auki seuroille ja yhdistyksille

Forssan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti 27.4. että Forssan jäähalliin hankitaan joustokaukalo ensi kaudeksi. Investoinnin kustannusarvio on 110 000 – 120 000 €.

Kaksi kuukautta sitten tuskin kukaan edes haaveili, että tulevalla kaudella Forssassa pelattaisiin jääkiekkoa Mestiksessä ja että täällä olisi sitä edellyttävä joustokaukalo. Nyt olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että ainoastaan puuttuu Jääkiekkoliiton myöntämä lisenssi Forssan Palloseuralle Mestikseen kaudella 2020–2021.

Miten tässä kävi näin?

Jääkiekkoliitto kysyi FPS:ltä halukkuutta hakea paikkaa ensi kaudeksi Mestikseen. Palloseura vastasi kyselyyn myönteisesti tietäen, että lisenssin saamisen edellytyksenä on joustokaukalo, jota Forssassa ei ole ja tiesi, että kaupungin suunnitelmiin eikä tämän vuoden talousarvioon tuota hanketta sisälly. Tästä huolimatta lisenssiasiaa lähdettiin aktiivisesti viemään eteenpäin. Oliko joku kaupungin puolesta jo luvannut, että joustokaukalo hankitaan, mikäli lisenssi muilta osiltaan hyväksytään? Tähän kysymykseen tuskin saamme vastausta.

Nyt olemme siinä tilanteessa, että kaupunginhallitus on pakotettuna sellaisessa asemassa, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä päätös, kun Palloseuran Mestis-lisenssin ainoa puute on joustokaukalo. Muutoin hallitus ja sen jäsenet leimataan urheilun ja liikunnan vastaisiksi ja samalla koko kaupunki liikuntavihamieliseksi. Haiskahtaa kiristykseltä, johon kaupunginhallitus myöntyi. Tietenkin on niin, että se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Eikö kaupungin päätöksenteon pitäisi perustua suunnitelmallisuuteen ja ennakoitavuuteen?

Tämä päätös osoittaa, että ainakaan näin ei toimita, mutta tähän on kuitenkin tyydyttävä tällä kertaa.

Korkeampi sarjataso edellyttää seuran budjetin kasvattamista ainakin kaksinkertaiseksi, yli 300 000 euroon, puheenjohtaja Vuorelan mukaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaupungin markkinointituen pitää kasvaa, ja tarkoittaa se sitäkin, että sarjatason ja joustokaukalon vuoksi jääajan korvauksen on vastattava uutta tilannetta. Kaupunki varmaan tiedottaa meitä näistä muutoksista.

Nyt seuralta ja sen kannattajilta vaaditaan aktiivisuutta, jotta FPS voi menestyä Mestiksessä niin pelillisesti kuin taloudellisestikin. Täytyy toivoa, että joukkue menestyy ja että ensi keväänä ei tarvitse järjestää uutta Pelastetaan Palloseura -kampanjaa. Vähintä mitä voi vaatia, kun kaupunki (me veronmaksajat) on suostunut hankkimaan joustokaukalon, on että seura hoitaa kaikki velvoitteensa kaupungille, ettei ensi keväänä taas tarvitse laatia uusia maksusuunnitelmia.

Vielä palatakseni kirjoituksen otsikkoon, tämä operaatio on kyllä antanut sellaisen kuvan paikallisille urheiluseuroille ja yhdistyksille, että ne voivat huoletta omissa toimissaan luottaa siihen, että kaupungin kukkaron nyörit ovat löysällä rahaa tarvittaessa, kunhan tarve perustellaan sopivalla tarinalla. Nyt tosin kaupungin yhdyskuntalautakunta velvoitetaan etsimään kustannuksen suuruiset säästöt muilta toimijoilta.

Kyllä kaupungin pitäisi olla luotettava toimija eikä päätöksentekoa saisi luovuttaa ulkopuolisille tahoille, kuten urheiluseuroille. Tämä tapaus nostattaa paljon kysymyksiä, toivottavasti saamme niihin myös vastauksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic