Mielipiteet

Pitäisikö suojeltu makasiini purkaa?

Forssan Lehdessä viime päivinä olleet kaksi laajaa kirjoitusta Makasiininrannasta ja makasiinista pakottavat osallistumaan keskusteluun. Vastaus otsikon kysymykseen on hyvin yksinkertainen: Ei missään tapauksessa. Viimeinen puuvillamakasiini pitää ehdottomasti säilyttää.

Makasiini on viimeinen side, joka yhdistää koko Forssan kulttuuriperinnön, kehräämö- ja kutomoalueen. Forssa on syntynyt ja kasvanut Wahrenin perustaman Forssa-Yhtiön mukana.

Oli päättäjiltä lyhytnäköistä antaa purkaa toinen makasiineista.

Rakennusliikkeen toimitusjohtaja Matti Laakson ja kaupungin valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilän lausumat makasiiniin rumuudesta ovat mielikuvan rakentamista heidän tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. Jokainen ymmärtää mikä on grynderin tavoite. Rakentaa halvalla ja myydä kalliilla. Herrat eivät osaa arvostaa menneiden sukupolvien hienoa käsityötä.

Kieltämättä makasiinin nykyinen ulkoasu Tapulikadun puolelta ei ole mieltä kohottava. Mutta kannattaa mennä katsomaan rakennusta Koulukadun puolelta. Sinänsä hyvin yksinkertainen rakennus on erittäin sopusuhtainen ja pieniä hienoja yksityiskohtia sisältävä rakennustaiteen helmi. Ja kuuluu paikalleen, Makasiininrantaan.

Rakennuttajan mieli on kääntynyt kuin tuuliviiri. Tälläkin hetkellä voi rakennusliikkeen nettisivuilta mennä katsomaan, kuinka makasiinia on käytetty myyntivalttina jo tehdyille uusille asunnoille. Nettisivulla makasiininrannan esittelyssä on hieno havainnekuva, jossa makasiini on esitetty erittäin keskeisesti ja edustavana. Koko alueen nimi on annettu tämän rakennuksen mukaan.

Tekstiosuudessa rakennusliike vakuuttaa, että ”makasiini tullaan vielä varmasti ottamaan alueen kehittyessä hyötykäyttöön”. Niin se mieli muuttuu, kun pääosa alueesta on saatu rakennettua ja myytyä. Haluttaisiin purkaa makasiini ja rakentaa sillekin paikalle elementtirakennuksia ja keveitä autotallihökkeleitä.

Nyt päättäjien ja poliitikkojen, samoin kuin Forssaa arvostavien forssalaistenkin, pitää olla hereillä.

Forssan tulee vaatia nykyistä omistajaa siistimään makasiinin edusta Tapulikadun puolelta ja tekemään välttämättömät korjaustyöt rakennuksen säilymiseksi tuleville sukupolville. Seinä pitää puhdistaa ja katto maalata. Myös edustalla oleva kaatopaikkaa muistuttava alue pitää siivota. Nämä toimenpiteet eivät maksa kahta miljoonaa. Rakennusliike on näihin sitoutunut saadessaan ostaa alueen ja rakennusoikeudet. Makasiini on ollut ja tulee olemaankin suojeltava rakennus.

Mitään lisä- tai uudisrakennusoikeutta alueelle ei missään tapauksessa saa antaa.

Ja vielä lopuksi: Jos nykyisellä omistajalla ei ole varaa lunastaa antamiaan lupauksia eli säilyttää makasiini, voisi kaupunki vapauttaa omistajan kohtuuttomiksi kokemistaan vastuista. Kaupunki voisi vastaanottaa rakennuksen ja maa-alueen veloituksetta. Ja grynderiltä voitaisiin odottaa kohtuullista korvausta hänen jo tähän saakka saamastaan makasiinialueen rakentamisen hyödystä. Onko se sitten 0,5-1 miljoonaa euroa vai jotain muuta. Kuitenkin paljon vähemmän kuin Matti Laakson Forssan Lehdessä arvioima hänelle koituva rasite 2 miljoonaa euroa. Toisin sanoen, nykyisen omistajan on maksettava kaupungille hyvitystä päästäkseen eroon mielestään rumasta ja kelvottomasta makasiinista. Kaupunki varmasti pystyy tällä kohtuullisella korvauksella pitämään makasiinin riittävässä kunnossa, kunnes makasiinille löytyy arvoisensa käyttötarkoitus.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti