Mielipiteet

Pitäkää puolenne sote-vaaleissa Forssan seudulla – Hämeenlinnan seutu ottaisi sote-valtuustossa enemmistön, jos seudun poliitikot eivät laadi liittoumia

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Ensi vuoden tammikuussa käydään sote-valtuuston vaalit Kanta-Hämeen uudella hyvinvointialueella. Ne tulevat olemaan ilmeisesti puoluevaalit, jossa kansalaisilla ei ole paljoa sanomista eikä pienten paikkakuntien poliitikoillakaan.

Maakunnan sote-valtuustoon valitaan 59 jäsentä ja vaalitapa on suunnilleen samantapainen kuin kuntavaaleissakin, nyt kuntana on vain koko Kanta-Häme.

Ohessa on summittain laskettu tulevan valtuuston jäsenmäärä kunnittain perustuen kunkin kunnan asukasmäärään. Jos pieni kunta tai esimerkiksi Forssan seutukunta haluaa varmistaa edustustaan, pitäisi puoluerajoja ylittää tai hylätä ne kokonaan ja sopia yhteisesti vain vaikka Forssan ehdokkaista.

Joka tapauksessa Hämeenlinna tulee olemaan ylivoimainen, elleivät pienemmät seudut ole aktiivisia ja äänestä runsaasti ja keskitä ääniään. Vaikka teitä tavallisia kansalaisia ei Forssan seudulla(kaan) tulevat vaalit kiinnostaisi, niin annatteko vapaaehtoisesti valtaa Hämeenlinnan poliitikoille, he kyllä sen ottavat mielellään (ja siis helposti).

Oheinen laskelma on suuntaa antava, asukasluvut ovat pyöristettyjä ja myös valtuustopaikat. Karkea laskelma osoittaa, että pelkkä Hämeenlinnan seutu (Janakkala, Hattula, Hämeenlinna) ottaisi enemmistön ja sen suuret puolueet Kokoomus ja SDP, jos vain annatte puolueiden kilpailla keskenään kuten tavanomaisissa kuntavaaleissa tai jos te seudun poliitikot ette kykene yhteistyöhön ja laadi liittoumia.

Ajattelin jo hyvissä ajoin muistuttaa, koska ei näitä teille kukaan muukaan kerro. Shp-piireissä ja kunnissa vaikuttavat poliitikot ovat tähän asti keskittyneet enemmän sairaalapolitikointiin kuin ajattelemaan ja suunnittelemaan oman alueensa etua tulevissa vaaleissa.

Ohessa kunnittain pyöristetyt asukasluvut ja siihen suhteutettu paikkamäärä, paikkaluku yhteensä 61 johtuen pyöristyksistä. Pyöristetty Kanta-Hämeen asukasluku 170 000.

Humppila 2000 1; Ypäjä 2000 1; Jokioinen 5000 2; Forssa 17 000 6; Tammela 6000 2, yhteensä 12 paikkaa.

Hämeenlinna 68 000 24; Hattula 9000 3; Janakkala 16 000 6, yhteensä 33 paikkaa

Loppi 8000 3; Riihimäki 29 000 10; Hausjärvi 8000 3, yhteensä 16 paikkaa

Uusimmat

Fingerpori

comic