Mielipiteet

Plagioinnista ja kopioinnista

Suuri häly nousee mediassa ja kaduntallaajissa silloin tällöin, kun muistellaan erilaisten gradujen plagioinneista. Mikael Agricola tunnetaan suomen kielen kirjallisuuden isänä. Hänen luomastaan kielestä me kaikki suomalaiset olemme oppineet tai emme ole oppineet, joten mielestäni olemme kaikki plagioineet Agricolaa.

Suomen kieltä sanotaan meidän suomalaisten kesken myös äidinkieleksi. Äideiltämme olemme sanomamme myös oppineet tuomaan julki, joten oma äitimme kuin isämmekin on myös ne, joita plagioimme elämämme aikana! Nykykielikin muuttuu ajan hengen mukaan kuten teknologiakin, kuin tiedekin edistyy vauhdilla.

Kukin meistä ei ole koskaan oppinut kansakouluaikana äidinkieltä täydellisesti, mutta asiat saamme tuotua ilmi ja kukin omalla tyylillään. Täydelliseksi emme tule, emmekä koskaan tule olemaankaan.

Numeroarvot ja muut viralliset tiedot media julkisesti tiedottaa ja siltä pohjalta me tietomme saamme plagioituna, olivat tiedot oikeita tai vääriä, mutta rusinoita ne ovat kuitenkin niitä pullan makeimpia osia. Tietolähteen oikeaoppisesti myös kirjoituksissamme myös mainitsemme.

Suomen kieli on sananmuunnoksineenkin kansan suosimaa hunajaista herkkua, kun tavallisesta sanoistakin se vääntyy huumorillisesti, kuten ”Hitti Marvonen tai Hitti von Maren”! Kirjoitetun asian myös osaamme kirjoittaa hauskasti, vakavasti tahi asiantuntevasti kulloisenkin tilanteen mukaan.

Joten turhaan plagioinnista nostetaan suuri häly mediassa, mutta toki valeammatin harjoittamiseen plagioituja kirjoituksia ei saisi käyttää. Osa suomalaisista on kylläkin päässyt hyviin ammatteihin plagioimalla toisten tutkimuksia ja kirjoituksia, mutta ovat ammateissaan joutuneet kiinni osaamattomuudestaan ja joutuneet pois viraltaan! Jos plagiointi olisi sallittua, niin kaikki me suomalaiset olisimme tohtoreita ja maistereita tahi tuomareita, eikä kukaan enää tekisi tuottavaa työtä, jolla maamme hyvinvointia ylläpidettäisiin. Näin se menee myös Valehtelijoiden klubillakin siellä Arkadianmäen suurella teatterinäyttämölläkin!

Lehdissä näkyy olevan paljon uutisvirheitäkin ja usein otsikot viittaavat johonkin muuhun kuin itse aiheeseen. Kansainvälisten tutkimuksen mukaan kirjoituksen ymmärtämisestäkin sanotaan, että ei ole väliä msisä jäjrestyksessä sanan kijraimet ovat, kunhan esnimmäinen ja viimienen kijrain on omalla piakolla! Eiks mennytkin helposti eikä kieli mennyt solmuun!

Tunnustan että olen plagioinut tässäkin kirjoituksessa Mikael Agricolaa ja syytän suurimmaksi osaksi kansakoulunopettajiani, nimiä mainitsematta!

Uusimmat

Fingerpori

comic