Mielipiteet

Pohdintoja alkoholiveron korotuksista

Suomalaiset tuovat alkoholia kärrykaupalla Virosta. Kuva: Anja Filppula
Suomalaiset tuovat alkoholia kärrykaupalla Virosta. Kuva: Anja Filppula

1. Tein kansalaisaloitteen 1.2.2015: ”Alkoholiveron alentaminen ja Suomessa valmistaminen, naapurimaiden Viron ja Saksan tasolle” ja että ”viinaralli” loppuisi. Suomi oli verotuksella ajanut itsensä umpikujaan alkoholin tuotannossa ja myynnissä, niin viinassa, oluessa kuin viineissä. Suomalainen olutkin haetaan Virosta. Esitin ajatuksen, että täällä madallettaisiin hinnat samalle tasolle tai jopa halvemmaksi kuin naapurimaissa, jotta suomalaisten valmistamat tuotteet kävisivät kaupaksi täällä kotimaassa ja verot jäisivät Suomeen. Tähän saakka valtio on joka tapauksessa joutunut huolehtimaan sosiaalisen lainsäädännön perusteella viinan tuomista terveydellisistä haitoista, vaikka viina olisi tuotu muista maista. Tämän takia ostosten veroraha tulisi jäädä Suomeen. Lisäksi ajattelin, että kotimaista valmistamista tulisi tukea, eikä tuoda viinaa ulkomailta.

2. On siis perusteltua olettaa, että vaikeuttamalla alkoholin myyntiä ja valmistusta kotimaassa ei viinan käyttö täällä vähene. Meillähän on Alko Oy ym. oluen tuottajia omassa maassa ja näitä valtion tulisi tukea. ”Viinaralli” maiden välisissä laivaliikenteissä on osoittautunut matkan pääkohteeksi, jopa eräät yleishyödylliset toimijat ovat olleet mukana. Verot tulisi jäädä Suomeen ja niillä voitaisiin hoitaa alkoholin aiheuttamat ongelmat. Jopa edellinen hallitus tarttui esittämääni asiaan, vaikka aloitteeni ei täyttänyt eduskunnan äänikynnystä. Hintoja alennettiin ja myyntiä sallitaan nyt rajoitetusti myös kaupoissa. Aloitteen aikana keskustelin ihmisten kanssa asiasta ja huomasin, että moni oli ymmärtänyt väärin tarkoitukseni. Ei toki ollut tarkoitus kiihdyttää alkoholin käyttöä vaan kohtuullistaa sitä, kun kotona ei olisi houkuttimina suuria määriä alkoholin tuontivarastoja, vaan ainoastaan tarpeeseen haettaisiin lähiliikkeistä.

3. Viro on nyt halventanut alkoholin hintoja, kun Suomi vastaavasti nostaa hintoja. Hämmästyttävä teko nykyhallitukselta. Onko Suomen edut otettu huomioon päätöstä tehdessä? Nyt kuviot vaikuttavat siltä, kuin olisi kysymys piilotetusta ”kehitysavusta ”Virolle. Olen osallistunut eri yhdistysten järjestämiin matkoihin, joissa pääkohde on ollut alkoholin hankkiminen. Itse en ole alkoholia enkä tupakkaa käyttänyt moniin vuosiin, aloite ei siis ollut oman käyttöni helpottamiseksi.

Viro myy viinaa ja laivamatkustajien määrät kasvavat. Alkoholin lisääntyvät sairaudet ja ongelmat hoidetaan meidän kansalaisten verorahoilla.

Onneksi tilastojen mukaan nuoret eivät käytä alkoholia niin paljon kuin aikaisemmin on käytetty. Valistus on mennyt heillä perille.

Toivottavasti hallitus herää myös tässä asiassa ja palaa lähtöruutuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic