Mielipiteet

Pohdintoja Vikmanin kirjoituksesta

Pohdintoja Pasi Vikmanin kirjoituksesta (FL 12.2.2020) ”Populismista vastuullisiin päätöksiin”.

Miksi Hykyn budjetti on nyt alijäämäinen? Suurimmat syyt ovat päätökset, jotka ajavat vain joidenkin puolueiden (henkilöiden) menestymistä, budjeteista välittämättä. Samat tahot unohtavat rahapulan havitellessaan suuremmasta jäähallista, uusista liikenneympyröistä tai pakolaismäärän lisäämisestä, nämä ovat olleet ylimääräisiä hankkeita, eivätkä Forssalle elintärkeitä.

1. Monikyläkeskuksen (Monitoimikeskus) kustannukset vähintään noin 30 milj.€ (velkarahaa) uuteen koulurakennukseen. Tällä hankkeella saadaan lasten koulutuksen siivellä urheilukeskuskin rakennettua, kouluja on ennestään paikkakunnittain useita.

2. Aikoinaan tuotiin pakolaisia suuri määrä meille Forssaan salaa ja vasta myöhemmin alettiin hakea virallista päätöstä valtuustolta. Tarkoitus oli kunnostaa hotelli Rantasipi pakolaisten avustusrahalla. Kunnostus oli laskettu valtiolta saatavan rahoituksen varaan. Forssan osalta olivat kotouttamiskustannukset ilmeisesti niin suuret, ettei kuntalisille haluttu kertoa totuutta menoista. Omille kansalaisille ei enää riittänyt kovin paljon avustusrahaa. Myöhemmin Forssa kunnosti pakolaisia varten oman vuokrarakennuksen. Valtuuston jäsenenä ja kaupungin hallituksen varahenkilönä kysyin kunnostuksesta korjauksen vastaavalta henkilöltä hintaa. Minulle vastattiin: ”Sinulle ei sitä kerrota”. Se oli lainvastaista. Rantasipinkin kunnostus kaatui myöhemmin rahan puutteen vuoksi omistajan konkurssiin.

3. Yöpäivystyksen siirtyminen Hämeenlinnaan ei olisi ilmainen Forssalle, seutukunnille eikä niille sairastuneille, jotka joutuvat pakosta palveluita käyttämään, lisäksi matkakulut ja poliklinikkamaksut vielä päälle, jotka ovat kalliimmat Hämeenlinnassa kuin täällä Forssassa. Kaupungin maksuosuus olisi ollut myös kallista, ei Hämeenlinna ilmaiseksi hoitaisi Forssan päivystyksiä, lisäksi siellä on jo liian kova paine asiakkaita hoitavilla henkilöillä. Jatkossa olisimme todennäköisesti yhä enemmän Hämeenlinnan hinnoittelun armoilla. Onneksi aktiiviset ihmiset saivat päivystykselle jatkoajan.

4. Hämeenlinnaan siirryttäessä eivät tilat eikä resurssit riittäisi kaikkeen, vaan Forssa ja ympäristökunnat olisivat joutuneet osallistumaan uuden Assi-sairaalan rakentamiseen ja summa tulisi olemaan suuri. Forssan kasvu on ihan oikeasti palveluista kiinni. Kukaan ei tule tänne Forssaan asumaan, jos ei ole palveluita.

5. Kokeeksi voisit sinä Pasi Vikman itse majoittua asumaan sinne, missä ei ole mitään palveluja eikä liikennettä. Oman auton käyttökin alkaa olla jo kyseenalaista nykyhallituksen puheista päätellen. Sitten voisit verrata kokemustasi Forssaan ja ympäristökuntiin, niin tiedät henkilökohtaisesti mikä ero on yöpäivystyksellä Forssassa tai Hämeenlinnassa.

Forssan nousu ja eteenpäin meneminen on ehdottomasti kiinni siitä, kuinka paljon paikkakunnalla on palveluita tarjolla. Osaatte puhua säästöistä, mutta Hämeenlinnaan palveluiden siirtäminen ei ole säästämistä. Uskon vakaasti, että Forssan ja ympäristökuntien asukkaiden enemmistö haluaa pitää elintärkeät palvelut kotikonnuillaan.

Ystävällisin terveisin:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti