Mielipiteet

Poliittiset lakot

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (vas.), Metalliliiton Riku Aalto, PAMin Ann Selin ja SEL:n Veli-Matti Kuntonen puhkuivat yhteisvoimaa SAK:n tilaisuudessa.

Haluan kommentoida poliittisia lakkoja myös näin tavallisen elintarviketyöntekijän roolista. Ymmärrän, että työntekijöiden edustajat ovat hermostuneita maan hallituksen mahdollisiin toimiin, mutta heidän ei tulisi silti alistaa työntekijöitä pelinappuloiksi ja osallistumaan valtakunnan politiikkaan, vielä usein tahtomattaan. Lisäksi Elintarviketyöläisten liitolla näyttää olevan vain kovia keinoja asioihin vaikuttamiseen, eli lähes aina työkalupakista kaivetaan vain lakko käyttöön.

Harvoin työntekijäpuolella kysytään kaikkien työntekijöiden halukkuutta osallistua omalla lompakollaan lakkotoimenpiteisiin, jotka eivät ole edes työnantajaan, työsopimuksiin tai muihin itse työhön liittyviä asioita, vaan puhtaasti poliittisia. Ei jokaisella ole varaa osallistua useisiin lakkopäiviin, joskus jopa samana vuonna.

Työntekijät ovat heterogeeninen porukka ja jokaisen elämäntilanne ja maksukyky vaihtelee. Demokratia toteutuu vain näennäisesti työpaikoilla, yhteisistä päätöksistä voi vain unelmoida.

Matias Mäkinen

Uusimmat

Fingerpori

comic