Mielipiteet

Politiikka on kovaa peliä

SDP erotti aikanaan keskustan pääministerin yhdellä paperilapulla. Juha Sipilä sitoi uransa politiikan huipulla soteen. Se oli suora syöttö SDP:n lapaan. SDP:n piti vain estää soten onnistuminen ja sillä päästäisiin Sipilästä eroon hiljaa kiduttamalla. Tämän kevään hallitusneuvotteluissa SDP ilmoitti, että keskusta kelpaa hallitukseen, mutta Sipilä ei. Näin SDP erotti käytännössä myös keskustan puheenjohtajan, vaikkakin pienellä viiveellä. Keskusta erotti SDP:n johtaman hallituksen pääministerin ja samalla meni käytännössä myös puheenjohtajuus, tosin myös pienellä viiveellä.

Sodassa arvokkainta riistaa ovat ne, joilla on isommat napit ja koristeellisimmat kauluslaatat. Haastatteluissa puolueet korostavat hoitavansa vain omat asiansa, eivätkä sekaannu muiden puolueiden henkilövalintoihin, mutta käytäntö on ollut kaikkea muuta.

Nykyinen hallitus on sitonut itsensä työllisyyden kehittymiseen. Sen myötä hallitus, joko pysyy pystyssä, tai kaatuu rahan puutteeseen ja etujen leikkauksiin. Työllisyyden kehittymiseksi perustetut työryhmät ovat istuneet monta kuukautta kahvitellen, mutta tulokset ovat olleet todella heikkoja. Aika on mennyt lillukan varsiin kompastellessa. Yhteistä kieltä ei tunnu löytyvän, eikä edes periaatteista olla yhtä mieltä. Siksi työministeri sai lähteä.

Saisiko uusi ministeri vauhtia tähän sakkiin. Nykyisen hallituksen syntyvaiheessa ja alkutaipaleella on tullut niin paljon jännitteitä eri ryhmien välille, että yhteistyön jatkuminen vaatii vähintään Martti Ahtisaaren organisaation sovittelutaitoja. Joulutauko tuo pienen aselevon, mutta sitten on entistä enemmän asioita pöydällä ja niistä pitää myös päättää.

Viime ilmastokokous oli taas esimerkki päättämättömyydestä. Kun osa kokoustajista on etukäteen päättänyt olla eri mieltä muiden kanssa, ei mitään päätöstä saada, vaikka kuinka monta yötä valvottaisiin.

Nykyinenkin hallitus on jo saanut kokea esiintymisen ja sanojen merkityksen. Presidentti Niinistö asetteli tarkasti sanojaan ottaessaan kantaa eri asioihin ja totesi, että tarkkana pitää olla, sillä joka sana maksaa. Tämän tulevat poliitikotkin huomaamaan, joko tehtyinä lupauksina, tai kannatuksen muutoksena.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic