Mielipiteet

Populismi hiipuu – Tyypillistä on mielipiteiden nostaminen tutkitun tiedon veroiseksi

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orban lehdistötilaisuudessa. Kuva: epa08844385
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orban lehdistötilaisuudessa. Kuva: epa08844385

”Selkärangattomat ja raukkamaiset vaalilautakunnan republikaanijäsenet eivät tehneet sitä tärkeintä tehtävää, jota varten heidät on positioonsa valittu”, valittaa Oikea Media (OM 24.11.2020).

Trumpin diktatuureja rakentavat uskolliset liittolaiset Unkarin Viktor Orban, Puolan Oikeus- ja lakipuolue ja Brasilian Bolsonaro jatkavat vielä tyylillään Trumpin tappioista huolimatta, mutta Boris Johnsonin, joka sitoi tulevaisuutensa Trumpin jatkoon, puntti tutisee jo pahasti.

Siinä missä Trump vähätteli ilmaston muutosta, peukutti brexittiä ja toivoi EU:n hajoamista persujen tavoin Joe Biden on täysin toista maata. Myös persut uskoivat ja toivoivat saavansa Trumpin voitosta vetoapua kunnallisvaaleihin, mutta kokivat nyt karvaan pettymyksen.

Suomen kansainvälistä kiitosta saaneen naisten johtaman Sanna Marinin hallituksen vähättely ja muukalaisvihan lietsonta on kuitenkin persujen ainoa kuntavaalien teema; itse kunnallispolitiikasta ei heillä näytä olevan mitään sanomista.

Tästä hyvä huono esimerkki on Timo Helinin juttu ”Tulenarkaa” (FL 27.11.2020). Sen voi tiivistää seuraavasti: Elvytysrahaa ei saa jakaa pienituloisille, koska maahanmuuttajat saavat silloin sitä liikaa; Halla-aho on ainoa puheenjohtaja, joka vaatii maahanmuuton lopettamista; Hallituksessa on liikaa naisia; Oppivelvollisuutta ei saa laajentaa, koska maahanmuuttajat hyötyvät siitä eniten; Ruotsin peruskouluissa, joissa on paljon muslimioppilaita, on suuria ongelmia; Siellä puhutaan mieluummin ”sosioekonomisista tekijöistä” kuin maahanmuuttajien määrästä, vaikka oppilaat opiskelun sijaan vain riehuvat kouluissa ja maassa poltetaan kouluja.

Tämä etnonationalistinen teema on hyvin tuttu jo Helinin aikaisemmista jutuista. Tyypillistä persuille on myös mielipiteiden nostaminen tutkitun tiedon veroiseksi. Erikoisinta ateistina tunnetun Halla-ahon johtamassa puolueessa on uskonnon roolin voimakas korostaminen ja puhe vaihtoehtoisista paradigmoista. On luonnollista, että uusi tutkittu tieto nostaa esiin myös uusia tutkimuksen paradigmoja vanhojen samalla väistyessä, mutta Laura Huhtasaari ja muut uskovaisten apologeetat taas puolustavat ikuisena totuutena pitämäänsä oppia kaikista todisteista huolimatta ja Halla-aho leipäpappina pysyy hiljaa.

Valistus ja tieteellinen vallankumous rikkoivat kirkon tieteelle asettamat kahleet, jotka nyt demokratiaa halveksiva Viktor Orbanin illiberaali kristillinen ideologia ja juutalaiskristilinen populismi yrittävät meille palauttaa. Tämä keskiaikainen kirkon johtama feodaaliyhteiskunta ei eroa mitenkään islamilaisesta valtiosta; molemmissa uskonto asetetaan demokratian yläpuolelle ja naiset halutaan panna nyrkin ja hellan väliin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic