Mielipiteet

Populismista vastuullisiin päätöksiin

Vaikka en itse olekaan yrittämässä eduskuntaan, haluan tuoda esiin oman mielipiteeni sairaalan yöpäivystysasiaan. Tosiasia on, että sairaalaa ylläpitäviltä alueen kunnilta on rahat loppu ja jotain on pakko tehdä, jotta monet tärkeät asiat saadaan hoidettua. Mutta mistä rahat, kun kuluvan vuoden HYKY:lle vahvistettu budjettikin on jo nyt miljoonan alijäämäinen…

Faktat ovat siis kaikkien tiedossa ja asiantuntijoita ja asiasta päättäjiksi haluavia tuntuu löytyvän joka lähtöön. Asiantunteva valmistelu on täysin sivuutettu eikä tosiasioita ole huomioitu. Päätöksenteossa valta ja vastuu kulkevat kuitenkin aina käsi kädessä. Ainakin muualla, Forssasta en ole vajaan 30 vuoden kokemuksellani vielä ihan varma.

Kuntaveron korotus on tietysti helpoin ratkaisu, jos kuntapäättäjä haluaa panna päänsä pensaaseen, kuten vaalien alla on tapana tehdä. HYKY:n henkilökunta on varmasti ajan tasalla säästölistoineen ja tietää, että tarvittavaan 2 miljoonan euron säästöön ei ole oikotietä. Selvennyksenä voidaan varmaankin todeta, että kuvatun euromäärän mukainen säästötavoite pienessä HYKY:ssä leikkaa myös palveluja ja henkilökuntaa. Mantrana hoettu keino toimintojen tehostamisesta ei taida purra, jos kyseessä on miljoonaluokan säästöt suhteellisen pienessä yksikössä.

Poliitikkojen kannalta helpoin ja yksinkertaisin tapa on panna henkilökunta kesälomien yhteydessä 3 viikoksi ylimääräiselle lomalle. Entä säästetäänkö sitten ensi vuonna 6 viikon lomautuksella? Kolmen vuoden säästöjen jälkeen koko sairaalatoiminta voidaankin päivystyksineen siirtää minne vain, koska täältä Lounais-Hämeestä ei käytännössä enää saa minkäänlaista sairaalatasoista palvelua. Tosiasiassa tämä palveluja kuukausien ajaksi lamaannuttava lomautus ei tuo miljoonasäästöjä, vaan avuksi tarvitaan vielä lukuisia muitakin säästölistan kohtia.

Vaikeuskerroin säästöjen kerryttämiseksi on nyt tasoa korkeammalla, sillä yöpäivystyksen lakkautuksella olisi saatu kerralla satojen tuhansien eurojen säästö eikä se olisi leikannut tai lamaannuttanut sairaalan muuta palvelutarjontaa kuten nyt näyttää käyvän. Nämä leikkaukset koskisivatkin sitten jo paljon isompaa määrää potilaita, asiakkaita ja myös työntekijöitä kuin mitä yöpäivystyksen purku olisi aiheuttanut. Kaikki potilaat ja asiakkaat ovat toki tärkeitä, mutta kun meitä tällä alueella moninaisia palveluja tarvitsevia ihmisiä on yli 30 000…

Haluan sailyttää ja turvata sairaalan palvelut meille Lounais-Hämeessä, mutta en kaikkea enkä millä hinnalla hyvänsä! Vastuuton toiminta voi vaarantaa Forssan sairaalan tulevaisuuden. Suunnitelmallista, vastuullista ja talouden huomioonottavaa päätöksentekoa tarvitaan myös vaalien alla.

Uusimmat

Fingerpori

comic