Mielipiteet

Populistien viimeinen taisto

Nolo Trump peittelee vaihtoehtoisilla faktoilla ongelmiaan ja syyttää muita.

”Tästä presidentistä tekee räikeän edeltäjiinsä verrattuna se, kuinka hän sepittää olemattomia skandaaleja ja keittää salaliittoja, joilla ei ole mitään faktapohjaa, kommentoi New York Timesin haastattelema presidenttien historian tutkija Matthew Dallek George Washington -yliopistosta” (IS 19.5.2020). Nyt Trumpin vähättelevä suhtautuminen rasismiin ja poliisin harjoittamaan väkivaltaan on saanut koko Amerikan kaaokseen. ”Eri puolilla Yhdysvaltoja laajoja mielenosoituksia – liikkeellä jopa satoja tuhansia ihmisiä” (Demokraatti.fi 7.6.2020).

Trumppilainen nationalismi ja oikeistopopulismi muutenkin on kuitenkin vastatuulessa myös Euroopassa. Siksi populistien ja salaliittoteoreetikkojen kirjava joukko hyökkää nyt koronakriisin varjolla ja kansallisen itsemääräämisoikeuden nimissä valtioiden sääntöpohjaista yhteistyötä vastaan: ”Euroopan oikeistopopulistit ’koronadiktatuuria’ vastaan” (KU 6.6.2020). Erilaiset antifasistiset ryhmät varoittavat jo ”äärioikeistolaisen joukkoliikkeen” mahdollisuudesta.

Populistien valtaan nousu näyttää merkitsevän myös demokratian hylkäämistä. Esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orbán julisti marraskuussa 2018, että liberaalin demokratian aika on ohi. Hänestä autoritääriset järjestelmät, kuten Kiinassa ja Venäjällä, toimivat paremmin kuin liberaali demokratia. Orbánin poliittinen päämäärä on ”illiberaali” demokratia; kansallismielinen maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustava järjestelmä, jota hän kutsuu myös kristilliseksi demokratiaksi.

Persut ovat nyt Halla-ahon johdolla liittyneet eurooppalaisten populistien rintamaan. He vaativat hallitukselta välitöntä valmistautumista eurosta irrottautumiseen, vaikka Euro on ollut kiistatta hyvä Suomelle. Se on tuonut vakautta, pitänyt korkotason alhaalla ja pitää nyt huolta, että Suomi saa erittäin edullista lainaa. Tosiasiassa populistit ovat libertaarien asialla. Heille yritysten ylivalta on tavoitetila, jossa valtiot on typistetty pelkiksi kapitalistien aittojen yövartijoiksi ilman oikeutta mitenkään rajoittaa yritysten toimintaa. Tämä luovan tuhon talous uhraa kansalaiset yritysten toimintavapauden alttarille.

Populistit haukkuvat väärää puuta. Valtioiden sääntöpohjaisen yhteistyön romutuksella ei lisätä itsemääräämisoikeutta vaan luovutetaan määräysvalta ylikansallisille yrityksille. Mikä on maailman tila jo tällä hetkellä? Mitä eroa on kiinalaisten yritysten voitelemalla keskuskomitealla ja amerikkalaisten yritysten ostamalla kongressilla? Molemmat toteuttavat kapitalismia, mutta sen toiminta selitetään kansalle eri saduilla; todellisuudessa vain raha ratkaisee.

Kieroon kasvaneen kapitalismin perusongelmia ovat liian suppean joukon edut huomioiva tulonjako, ekologisten arvojen huomiotta jättäminen ja toiminnallisesti hallitsematon talouden anarkia. Ongelmien poistaminen eli kapitalismin resetointi tarkoittaa talousjärjestelmän saattamista demokraattiseen kontrolliin. Tulevaisuus ei saa jäädä vain näkymättömän käden eli markkinoiden anarkian ohjaukseen; tavoitteista on voitava päättää demokraattisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic