Mielipiteet

Populistit, puoskarit ja nolo Trump

”Kaikkia ihmisiä voidaan huijata jonkin aikaa ja joitakin ihmisiä kaiken aikaa, mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa”, sanoi Abraham Lincoln.

Tämän kategorisoinnin mukaan Trumpin kannattajat koostuvat kahdesta ryhmästä: niistä joita voi huijata kaiken aikaa ja niistä joita voi huijata jonkin aikaa. Jos oletamme, ettei ensin mainittu ryhmä vielä riitä uudelleen valintaan, on kiinnostavaa, miten kauan tuo jonkin aikaa huijattavissa olevien joukko pysyy koossa. Korona on nopeuttanut niin Trumpin kuin kaikkien muidenkin populistien kannatuksen murenemista.

Nyt, kun Trump ryhtyi myös puoskariksi, muistui mieleeni tuo valmistelussa oleva puoskarilaki. Ettei vaan ole hautautunut taas kerran muiden asioiden alle? Ajattelin sitten, että kun se taas joskus otetaan työn alle, niin voisiko samassa yhteydessä kriminalisoida myös harhaisten populististen ajatusten levittämisen? Mutta uskon- ja mielipiteenvapauden näkökulmasta se ei tuntunut oikealta; myös hölmöt mielipiteet pitää sallia.

Oikealta ei tunnu sekään, kun persut pyrkivät nostamaan mielipiteet faktan veroisiksi ja syyttävät samaan aikaan yliopistojen tutkijoita mielipiteiden esittämisestä faktana. Esimerkiksi Ville Tavio julisti: ”Yliopistoihin on pesiintynyt agitaattoreita, jotka hyödyntävät järjestelmää vain omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä ja propagandan tuottamiseen. He yrittävät naamioida propagandansa tieteeksi ja pyrkivät yleiseksi auktoriteetiksi. Miten valetutkijoihin pitäisi suhtautua?” (twitter 7.1.2020).

No, onneksi (melkein) kaikki tiedemiehet kuitenkin ymmärtävät faktan ja mielipiteen erillään pitämisen tärkeyden. Mutta kriisit ja kalman haju saavat myös raatokärpäset liikkeelle: ”Tukesilta varoitus koronan torjuntaan kaupattavista laitteista – jopa hengenvaara” (Demokraatti.fi 27.4.2020). Tähän purisi puoskarilaki, mutta populistista indoktrinaatiota joudumme mielipiteen vapauden vuoksi jatkossakin sietämään.

Esimerkiksi Oikea Media julistaa nyt: ”Yle:n uutisointi USA:sta ja Trumpista vääristynyttä – jopa noloa” (OM 23.04.2020). Juttu väittää, että Ylen Trump-uutisointi on heikkotasoista, asenteellista ja usein todella noloa. Ylen sijasta tämä kuvaus sopii paljon paremmin Oikea Median omaan uutisointiin. Eikö juuri Trumpin politiikan puolustaminen ole noloa.

”Trumpin idea UV-valosta ja desinfiointiaineesta koronapotilaiden hoidossa hämmentää – Keuhkolääkäri: desinfiointiaineella tehdään itsemurhia” (YLE 24.4.2020). Kun lääketieteen asiantuntijat ampuivat nämä nolot ideat alas, niin Trump sanoi olleensa vain sarkastinen. Vaarallista sarkasmia, kun tapaturmakeskusten puhelimet menivät avunpyynnöistä tukkoon. ”Trump ei ota vastuuta siitä, että joidenkin ihmisten on kerrottu väärinkäyttäneen desinfiointiainetta” (IL 28.4.2020).

Populistien kannatuskupla on nyt puhjennut myös Suomessa. Piia Kuparinen yrittää hädissään vähätellä hallituksen hyvin onnistunutta työtä ja kysyy poleemisesti: ”Hallitus suomalaisen asialla, vai onko?” (FL 28.4.2020). Tekstin sisältö on silkkaa joka suuntaan sohivaa syytösten sillisalaattia.

Nolo juttu, mutta populistien kansallinen poteroitumispoliitikka johtaisi lopulta kontrolloimattomaan globalisaatioon, yhtiöiden valvomiin vasallivaltioihin ja korruptoimiin nukkehallituksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic