Mielipiteet

Postin toiminta on ollut kaksijakoista

Postin palkka ja palkkiojärjestelmät ovat taas kerran puheenaiheena. Niistä vastaa hallituksessa omistusohjausministeri. Viime hallituskaudella pääministeri Sipilä halusi itse hoitaa valtion omistuksia. Käyttääkseni hänen termiään: Pistetään tase tuottamaan. Tähän tavoitteeseen Posti on osallistunut omalta osaltaan hyvin. Se on maksanut valtiolle neljän vuoden aikana osinkoja 150 miljoonaa. Johtajien tulospalkkiot on vahvasti sidottu yrityksen taloudelliseen tulokseen. Se onkin ollut hyvä, joten he ovat palkkionsa ansainneet.

Postin työntekijöillä on myös mahdollisuudet tulospalkkioihin. Ne perustuvat työn laatuun ja asiakastyytyväisyyteen. Kuten kaikki kokemuksesta tietävät, kyseisissä asioissa on koettu täydellinen epäonnistuminen. Sen seurauksena ei työntekijöille makseta tulospalkkioita, vaan heidän palkkojaan alennetaan kymmeniä prosentteja.

Väittäisin, että kansalaiset eivät pidä Postin nykyistä toimintaa oikeudenmukaisena. Uudella omistusohjauksesta vastaavalla ministerillä Sirpa Paaterolla on nyt mahdollisuus saada aikaan muutos. Seuraavaksi joitakin ehdotuksia asiantilan korjaamiseksi:

Kaikkien johtajien palkkoja alennetaan 30–50%. Tulokseen perustuvat kannustinpalkkiot poistetaan. Luodaan yksityiskohtainen palkkiojärjestelmä, joka perustuu henkilökohtaiseen työn laatuun. Toimitusjohtajalle maksetaan tulospalkkio vain saavutetun asiakastyytyväisyyden perusteella.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti