Mielipiteet

Pride on ennen kaikkea tasa-arvoa – Pride pyrkii mahdollistamaan jokaiselle lapselle oikeuden kasvaa sellaisena kuin on ilman syrjintää ja ennakkoluuloja

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Humppilan nuorisovaltuusto teki kunnalle aloitteen Pride-liputuksen järjestämisestä kunnassa. Nuoret olivat lupautuneet kustantamaan lipun itse erilaisista tapahtumistaan tienatuilla rahoilla, mutta kunta päätti silti ilman kummempia äänestyksiä kieltäytyä. Loppu hyvin, kaikki hyvin: sateenkaaren väreissä loistava lippu saatiin kuin saatiinkin liehumaan kunnassa, kiitos Kenkämaailman, joka päätti osoittaa tukensa Humppilan nuorisovaltuustolle.

Pride-liputus on jo normaalia isommissa kaupungeissa, mutta viime vuosina myös pienemmät kaupungit ovat nostaneet sateenkaarilipun salkoon. On jopa hieman surullista huomata kuinka, paljon vääriä mielikuvia Pride-liputukseen liittyen oli liikkeellä asian tullessa ensimmäisen kerran esille: monet tuntuivat ajattelevan, että lippu ei symboloi tasa-arvoa. On totta, että lippu ei tee mitään konkreettista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville, mutta luulisi monen silti ymmärtävän symbolit ja niiden arvon ihmisten mielissä. Parhaassa tapauksessa tasa-arvoa symboloiva lippu luo Humppilan kaltaiselle pienelle kunnalle positiivista huomiota. Koska tasa-arvostahan kaikessa tässä, Pridessa, sateenkaarilipuissa, kulkueissa ja mielenosoituksissa, on kyse.

Vaikka sitä voi olla vaikea hyväksyä omien ennakkoluulojen, Pride-lippu juhlistaa vähemmistöjen tasa-arvoa ja oikeutta olla oma itsensä.

Pride pyrkii mahdollistamaan jokaiselle lapselle oikeuden kasvaa sellaisena kuin on ilman syrjintää ja ennakkoluuloja. Nykymaailmassa ei enää pitäisi kenenkään, niin kunnan tai yritystenkään, pelätä tasa-arvon julistamista. Kyse ei ole mielipideasioista, jotka voitaisiin noin vain kuitata, kyse on ennen kaikkea tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Tähän jo pelkästään Yhdistyneiden kansakuntien Ihmisoikeuksien yleismaallinen julistus sitoo meistä jokaista Suomen kansalaisina.

Asiasanat

Fingerpori

comic