Mielipiteet

Puhutaan nyt vain tästä maailmasta

Hyvä Jukka Teininen, väitteesi (FL 2.4.2019), että uskonnonvapaus.fi -sivusto haluaisi viedä kirkolta ja sen jäseniltä uskonnon harjoittamisen vapauden, on virheellinen. Vaadimme sen sijaan, että tämä vapaus on turvattava kaikille katsomuksesta riippumatta, kunhan menot ovat demokraattisesti säädettyjen maallisten lakien mukaisia.

Ketään ei saisi pakottaa eikä painostaa vastoin hänen omaa tahtoaan osallistumaan minkään uskonnollisen yhteisön toimintaan. Sanoit, että kirkon jäsenyys on vapaaehtoista. Olen samaa mieltä, että näin pitäisi olla. Näin ei kuitenkaan ole käytännössä, koska lapset pakkoliitetään kirkkoon lapsikasteella ja nuoret pakotetaan osallistumaan uskonnonopetukseen, jos heidät on kastettu.

En ole lukenut mainitsemaasi Tuomas Enbusken juttua, mutta ihmettelin (FL 8.12.2018) otsikolla “saarnaa ja piiskaa” hänen toiseen juttuunsa (IL 16.11.2018) viitaten, miksi hän ateistina kerjää kirkolta piiskaa ja pelottelua. Tuolla pelottelulinjalla näytät olevan itsekin, kun muistuttelet lukijoille kuolevaisuudesta ja kysyt: “Minne joudut kuoleman jälkeen?”

Lainaat juttusi loppuun ilmeisesti edesmennyttä Osmo Antero Tiililää, joka Wikipedian mukaan toimi Helsingin yliopiston dogmatiikan professorina, tutki erityisesti herätysliikkeitä ja oli myös suosittu suuret kuulijajoukot kokoava kristillinen puhuja. Sitaattisi kuuluu: “Kirkko on olemassa sen tähden, että täällä kuollaan”. Jos tuo on ainoa tähdellinen tehtävä, niin eikö hautaustoimi olisi silloin parempi antaa kuntien tehtäväksi, kuten se on ilmeisesti monessa muussa maassa annettukin.

Tuonpuoleisesta minulla ei ole mitään sanottavaa. Toivon vain, ettei kirkko sillä Lutherin vasemmalla kädellä kovin paljoa nykyistä enempää sotkisi näitä maallisia asioita.

Fingerpori

comic