Mielipiteet

Pulmallinen puoskarilaki

Uskomuksilla myydään monenlaista fyysistä ja henkistä terveyttä vaarantavaa huuhaata. “Uskomushoitoja ei rajoita Suomessa mikään laki – Lääkäriliitto huolissaan” (HS 15.1.2018). Päivi Räsänen: ”Ihmisiä pitää suojata lailla uskomushoitojen haitoilta” (HS 15.1.2018). Näitä hoitomuotoja yhdistää se, että niiden hyödyistä ja haitoista ei ole tieteellistä tutkimusnäyttöä.

Puoskarilaki keskustelun seuraajien on syytä terästää median lukutaitoja; kuka, mitä ja miksi mitäkin sanoo? Räsäsen siis asettuu puolustamaan tässä asiassa tiedettä. Pitää kuitenkin myös muistaa hänen vahva uskonsa rukouksen parantavaan voimaan eli torjuuko hän nyt tieteen avulla vain vääräuskoisuutta, ettei uskontomarkkinoille pääse liikaa vierasta tarjontaa.

Entäs sitten uskomushoitoja harjoittavat lääkärit ja hoitajat, jotka vaativat uskomushoitoja tarjoavien tahojen rekisteröintiä epämääräisen tarjonnan kitkemiseksi. Todellinen tavoite taitaa vain olla oman toiminnan virallistaminen SOTE-sopan ohessa KELA-korvattavaksi liiketoiminnaksi. Lobbarit ahkeroivat lainsäätäjien kimpussa. Kansalaisten on syytä vahtia, ettei puoskarointia sisällytä yhteiskunnan maksamaan valinnanvapauden piiriin kuuluvaan hoitoon.

Uskomushoidoista oli keväällä mielipiteen vaihtoa myös Forssan Lehdessä ja mieleeni jäi erään uskomushoitojen puolustajan vaatimus, että hoitojen hyödyllisyyden arvioinnissa olisi huomioitava myös muukin, kuin vain mitattavissa oleva evidenssi. Mitähän sekin sitten voisi olla; ehkä erilaisten “kokemusasiantuntijoiden” todistelua? Peter Nymanin ohjelmassa (23.1.2018) vieraillut dosentti Markku Myllykangas määritteli hopeaveden, kiinalaisen lääketieteen, enkeliterapian ja yksisarvishoidon uskomushoidoiksi. Niiden nimittäminen vaihtoehtohoidoiksi antaisi ymmärtää niiden olevan vaihtoehtoja lääketieteelliselle hoidolle. Hän totesi, ettei tiedä yhtään sellaista lääketieteellistä hoitoa, joka voitaisiin korvata enkeliterapialla tai muilla energiahoidoilla. Ne ovat hoitoja, jotka perustuvat pelkästään järjettömiin uskomuksiin.

Heikki Pälve kirjoittaa Lääkäriliiton nettisivuilla otsikolla ”Vaihtoehtohoidot ja lääkäri” (12.6.2018) mm näin: ”Vaihtoehtohoidot ovatkin hyvinvointihoitoja kuten kampaajan tai kosmetologin hoidot, mitä vaikutukseen tulee. Niistä tulee hyvä mieli. Kun potilaalla on oireita ja hän uskoo vaihtoehtoisten hoitojen auttavan, hän todennäköisesti myös saa niistä apua. Siksi niitä voi käyttää, mutta niitä käytettäessä ei voi luvata sairauden paranemista. Eikä niitä saa käyttää vakavasti sairailla, eikä saa luvata perusteettomia. Koskaan nämä maakarit ei saa diagnosoida. Mitä vakavampi on sairaus, sitä vaarallisempia ovat katteettomat lupaukset hoidon tehosta. Mutta aikuinen ihminen saa tehdä myös itseään ajatellen typeriä päätöksiä, kunhan hänelle on annettu asiallinen informaatio päätöksensä pohjaksi.”

Tulevan puoskarilain on suojeltava ihmisiä paitsi psykofyysisen terveyden kannalta vaaralliselta myös taloudellisesti kohtuuttomalta huijaukselta. Huijaukseen osallistuu nyt kaiken maailman “terveysmaakarien” lisäksi myös kirjava joukko eri uskontojen ja lahkojen saarnamiehiä. Jyrki Koivisto, vaikka myönnät (FL 7.11.2018) tekstini perustuvan faktoihin, syytät silti indoktrinaatiosta? Se taitaa kuitenkin olla pikemminkin kirkon synti.

Raimo Rintamäki

Uusimmat

Fingerpori

comic