Mielipiteet

Punainen viiva on nyt vedetty

Aivan kuten Ilmari Kiannon romaanissa noin 110 vuotta sitten. Se on vaan ero, että Ilmari Kiannon kotimaisemissakin Kainuussa ihmiset ovat voineet antaa äänensä jo ennakkoon.

Huonot kulkuyhteydetkään eivät enää estä äänestämistä kuin aniharvoilla.

”Solisalirattijärjestelmälle” näytti vaaleissa olevan puoltajia, aivan kuin Ilmari Kiannon romaanissa. Tätähän ne vaaligallupit ennakoivat jo viime syksystä alkaen. Mutta eivät ne gallupitkaan luvanneet näin niukkaa etumatkaa demareille.

Sen sijaan ”pölissoomalaisten”, kuten virolaiset heitä kutsuvat, vaaligallupit otti vähän etunojaa lopullisessa äänestyksessä. Odotettu toinen sija pysyi toisena ja vaan pienemmällä mahdollisella marginaalilla se ei muuttunut suurimmaksi. Vaikka Jusi Halla-aho odotti heidän tuloksensa olevan johtava koko vaaleissa. Eli veikö keväthalla osan ahon äänistä?

Mitään ei ollut tehtävissä ja kokoomus jätettiin pienemmällä mahdollisella marginaalissa kolmanneksi, vaikka puolue sai yhden paikan lisäyksen.

Sitävastoin keskustapuolueen alamäki toteutui vaaliuurnien lopullisesti sulkeutuessa. Se lienee kautta aikain suurin pudotus vanhoissa puolueissa.

Sinisille eivät gallupit luvanneet yhtään paikkaa koko talven aikana ja se myös toteutui täydellisesti. Niin meni sinisiltä, oliko 17 kansanedustajan paikkaa, joiden joukossa oli viisi miniterinpostilla olluttakin.

Eli ennätyksen tekivät sinisetkin jättäen kuitenkin vaalienjälkeisen sinitaivaan maamme päälle.

Vasemmistoliitolla ei toteutunut Li Anderssonin odotus vähintään 10% kannatuksesta, mutta lähemmäksi hän sitä pääsi, ja neljä paikkaa tuli lisää.

Toisilla pienpuolueilla ei oleellisia muutoksia tapahtunut. No paitsi että ehkä se, että Hjallis sai itselleen edelleen paikan eduskuntaan.

Muita uusia puolueita ei näistä uusista pyrkijöistä päässyt eduskuntaan ja yksi pysyvä yrittäjä Paavo Väyrynenkin jäi lehdellä soittelemaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic