Mielipiteet

Puolueiden kannatuksen muutokset perustuvat osaltaan pitkän ajan rakenteellisiin muutoksiin seudulla

Forssan rakenteelliset muutokset heijastuvat puoluekannatukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Forssan rakenteelliset muutokset heijastuvat puoluekannatukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Viime kuntavaalit aiheuttivat kunnissa muutoksia voimasuhteisiin ja henkilövalintoihin. Siksi nyt ennen valtuustojen toimikausien alkua monissa kunnissa käydään tiukkoja neuvotteluja paikkajaosta. Tehdyt pienetkin vaaliliitot antavat siihen mahdollisuuden, jopa velvoitteen. Siksi voisi olla hyvä, että muistetaan myös vanhaa kehitystä.

Mielestäni alueen puolueiden kannatukselle löytyy vanhojen aikojen johdosta luonnollisia selityksiä. Tällä seudulla on vuosikymmenten aikana tapahtunut rakenteellisia muutoksia, jonka johdosta yhden, jos toisenkin puolueen kannattajan hiukset ovat harmaantuneet. Esimerkiksi keskustapuolueen kannattajia on ollut viljelijäväestö, jonka kannatus nousi korkeaksi Karjalasta tänne muuttaneiden pientilojen perustamisen ja asuttamisen johdosta. He ovat jo kuolleet ja jälkeläiset ovat lopettaneet pikkutilojen pitämisen eivätkä siis kannata keskustapuoluetta.

Hyväksi esimerkiksi sopi kotitilalleni johtava Pajusten tie, jonka noin 2 kilometrin matkalla oli kymmenkunta tilaa, joissa kaikissa viljeltiin peltoa ja myytiin puita metsästä, mutta pärjättiin ja luulen, että moni äänesti keskustaa. Nyt tiloilla asuu muutama ihminen, joka on eläkkeellä ja käy muualla tienaamassa elatuksensa ja äänestyksistä ei tiedä, vaikka nukkuisivat.

Kahden suurimman vasemmistopuolueen kannattajat ovat loppuneet, kun Finlaysonilla aikoinaan demareihin ja vasemmistoliittoon kirjatut työntekijät ovat loppuneet, eivätkä heidän jälkeläisetkään äänestä samoja puolueita kuin isät ja äidit. Myös kahden suuren rakennusliikkeen aika on ohi ja kahteen vasemmistopuolueeseen kirjattu väki on mennyt aika pieneksi, verrattuna Puolimatkan ja Lindvallin rakennusliikkeiden suuruuden aikoihin.

Siispä kuntien päättäjienkin on sopeuduttava ajan mukanaan tuomiin muutoksiin ja on pakko sopeuta äänestäjien tekemiin valintoihin.

Myös kaikkien kuntien kouluasiat ovat väkimäärien ja rakenteen muutoksen johdosta eläviä ja Forssan Monikylän rakentamisen jälkeen on elettävä, vaikka oppilasmäärät muuttuvat ja tilannetta muutaman vuoden kuluttua ei tiedä kukaan.

Eletään silti ja annetaan muidenkin elää ja tervehditään toisiamme.

Uusimmat

Fingerpori

comic