Mielipiteet

Puretaan ja rakennetaan

Runsaat 14 vuotta Mäntyharjussa asuneena ja nyt pysyvästi Tammelaan muuttaneena olen huolestuneena seurannut, miten Tammelan kunta aikoo purkaa hyväkuntoiset, arvokkaan näköiset yhtenäiskoulurakennukset ja rakentaa näiden tilalle uudet, tai uuden.

Lähtiessämme Mäntyharjusta oli sen talous tosi kuralla ja tämä tila oli saavutettu vajaassa 10 vuodessa. Tammelan yhtenäiskoulua vastaava koulu purettiin ja tilalle rakennettiin uusi. Rakennettiin uusi päiväkoti ja entiseen rakennukseen sijoitettiin kehitysvammaiset. Rakennettiin uusi paloasema ja entinen jäi tyhjäksi. Purettiin hyväkuntoinen tiilipintainen kerrostalo ja uutta suunnitellaan purettavaksi.

Seuraavaksi suunnitellaan Valtion virastotalon purkua, vaikka tilat sopisivat hyvin kunnanviraston tiloiksi. Viimeinen suuri murhe syntyi kun 20 v vanhaa kirkonkylän upeaa peruskoulua alettiin peruskorjata ja se todettiin niin huonoksi ja mädäksi, että se todennäköisesti puretaan ja koulu lopetetaan kokonaan. Viimeistä kohdetta lukuun ottamatta kaikki kiinteistöt olivat hyväkuntoisia ja helposti peruskorjattavia. Lisäksi Mäntyharjun kunnassa virkamiehet eivät tehneet itsenäisesti koskaan mitään päätöksiä ilman konsulttien apua, ja ne tietysti maksoivat.

Edellä oleva luettelo on hyvänä esimerkkinä myös Tammelan kunnalle, miten ei pitäisi toimia. Olin vastaan kaikkia noita projekteja ja viimeisten saamieni tietojen mukaan vastaan ovat olleet myös jälkikäteen Mäntyharjun nykyiset päättäjät.

Tuossa kuntamme yhtenäiskoulurakennuksissa on hyväkuntoiset harjalliset saumapeltikatot, tiilimuuratut julkisivut jotka ovat ehjät, puhtaat ja kosteuden aiheuttamia suolaläikkiä ei näy tiiliseinissä missään. Rakennuksissa on myös räystäät ja ulkopuoliset vesikourut ja rännit.

Tammelan kunnan väkiluku vähenee vuosi vuodelta ja siinä samalla myös koululaiset.

Miettikäähän päättäjät! Olisitteko te itse valmiit yksityishenkilöinä purkamaan näin hyvää kiinteistöomaisuuttanne, sanoisin, tuskin. Sitä ei tekisi myöskään yksityinen yrittäjä.

Investointi on aina suuri riski ja tämän kunnan kannalta tosi suuri, vaikka Tammelan kunnan velka/asukas (FL 19.10.) oli vuonna 2018 Ypäjän jälkeen maakuntamme pienin. Herää kysymys, sisältääkö lainaosuus /asukas myös kunnan vastuulla olevat mahdolliset konsernilainat.

Jopa suur-Helsingin alueella on kuntia, jotka ovat joutuneet purkamaan alle 10 vuotta vanhoja koulurakennuksia. Huonosta suunnittelusta, -valvonnasta ja -rakentamisesta johtuen. Vaarallinen yhtälö on huonosti hallitut konsultit, poliitikot ja kokematon teknokratia. Toivon, että tällaista yhtälöä ei löydy Tammelan kunnasta.

Kirjoituksessa (FL 23.10.) kunnanjohtaja esittelee luultavasti konsultin laatimia lukuja säästöistä mahdollisen uuden koulurakennuksen ylläpitokustannuksista unohtaen, mitkä olisivat säästöt kun peruskorjattaisiin nykyiset rakennukset 3-4 milj. markalla uuden veroisiksi jättäen ulkovaipat ennalleen. Yksipuolisilla kustannusvertailuilla johdetaan harhaan päättäjiä, mutta myös kuntamme veronmaksajia.

Tätä kirjoittaessani tiedostan, että en tiedä kaikkia asioita tuon yhtenäiskoulun osalta, mutta olisin valmis siihen tutustumaan, jos saisin siihen mahdollisuuden. Kuudenkymmenen vuoden kokemuksella päällikkötason tehtävissä olleena kotimaassa, Venäjällä ja Saudi Arabiassa, saattaisin pystyä antamaan myös Tammelan kunnan hyödyksi jotain.

Uusimmat

Fingerpori

comic