Mielipiteet

Puurot ja vellit sekaisin”?

”Kahdeksan kysymystä ehdokkaille” näin Uskonnonvapaus.fi -sivuilta.(FL 25.2.2019). On myönteistä, kun mediassa keskustellaan ja vaihdetaan mielipiteitä kristillisen uskoon liittyvistä asioista. Nyt Uskonnonvapaus.fi -vaalikoneen kysymysten kohdeyhmä on väärin valittu. Maalliseen, yhteiskunnalliseen, valtaan pyrkiville eivät kuulu hengellisen vallan asiat.

Luterilaiseen uskonoppiin sovelletaan ns. kahden regimentin oppia. Tämän opetuksen mukaan yhteiskunnallinen vallankäyttö ei saa sotkeutua kirkon elämään eikä kirkko yhteiskunnan vallankäyttöön. ”Esim. poliisi tai tuomari ei sano, että väärin tehnyt tai toisia alistanut ihminen joutuu kadotukseen. Pastori puolestaan ei määrää ketään vankilaan. Sen sijaan hän julistaa sen ainoan hengellisen regimentin tehtävän, joka hänelle on uskottu: ilman Kristusta jokainen syntinen joutuu iankaikkiseen kadotukseen.” (Eskola 25.11.2018).

Maallinen ja hengellinen regimentti on pidettävä erillään. Eduskunta on aikoinaan hyväksynyt kirkkolain, jonka mukaan kirkko päättää itsenäisesti sisäisistä asioistaan.

Murheellista on ollut, kun kirkkomme korkein opetusistuin on hylännyt luterilaisen regimenttiopin (Kirkolliskokous marraskuussa 1986). Silloiset kirkkomme prelaatit eivät ymmärtäneet, että regimenttioppi on yhtä tärkeä kuin luterilainen vanhurskauttamisoppi. Nyt tätä ”sekametelisoppaa” tarjoilee myös Uskonnonvapaus.fi -sivusto.

Jukka TeininenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti