Mielipiteet

Mielipide: Miten mittaamme ihmishengen arvon, jos kyseessä on henkilö, jonka ihonväri tai uskonto poikkeaa omastamme?

Jemenissä vallitsee valtava humanitaarinen kriisi. Ruoka-avun tarve on suuri. Kuva: Khaled Ziad/ AFP/ Lehtikuva
Jemenissä vallitsee valtava humanitaarinen kriisi. Ruoka-avun tarve on suuri. Kuva: Khaled Ziad/ AFP/ Lehtikuva

Kun kristikunta pääsiäisen aikaan taas hiljentyi tarkastelemaan pyhyyden olemusta, sai se tällaisen uskonnottomankin ajattelemaan syvällisiä. Aloin miettimään sitä kolikon toista puolta, sitä pimeämpää osaa meissä, nimittäin tekopyhyyttä.

Väärinkäsitysten välttämiseksi totean, että Ukrainan tapahtumat ovat täysin tuomittavia. Oikeutettuja sotia ei ole olemassa. Sota on aina rikos ihmisyyttä vastaan ja vastuun siitä kantaa aloittaja.

Sitten siitä tekopyhyydestä. Maailmalla on jatkuvasti meneillään konflikteja, joissa erikoisesti siviilit ovat joutuneet kärsimään. Otetaan vain yksi esimerkki monista, tosin sieltä pahimmasta päästä, Jemen. Sota on jatkunut vuodesta 2015, uhreja reilusti yli satatuhatta. Suurin osa siviiliuhreja, myös paljon lapsia. Pahikset, jotka siellä mellastavat, saatte googlettaa itse. Ja tämä on vain yksi esimerkki pahasta, joka maailmalla kokoajan velloo.

Nyt kysynkin, miten me länsimaalaiset näihin reagoimme. Miten mittaamme ihmishengen arvon, jos kyseessä on henkilö, jonka ihonväri tai uskonto poikkeaa omastamme? Herääkö myötätuntomme ihmisten hätää kohtaan vasta, kun koirat alkavat jättää jätöksiään liian lähellä asunpaikkamme takapihan kukoistavia kukkapenkkejä? Näitä meidän jokaisen pitäisi kysellä itseltämme, kun nyt täällä jokainen omassa kuplassamme, harrastamme moraaliposeerausta omatuntomme peilistä.

Mahtaisikohan meissä vellovaa vihaa, edes vähän, lieventää oivallus siitä, että kuvajainen, joka sieltä takaisin heijastuu, on lähes yhtä vääristynyt kuin naapurinkin. Elämme tekopyhyyden vähemmän valistuneita aikoja. Valitettavasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic