Mielipiteet

Pyöräilykypärä halvin henkivakuutus

Minä seuraan aina liikenteessä pyöräilijöitä tarkasti varsinkin niitä, joilla ei ole kypärää päässä. On huolestuttavaa katsoa esimerkiksi vanhuksen tai nuoren pyöräilyä, jos hänellä ei ole kypärää päässä. Aina silloin mietin syitä siihen, miksi hänellä ei ole kypärää päässä. Mahdollisessa kaatumisessa saattaa käydä nimittäin pahasti. Ongelma löytyy vähän kaikkialta.

Erityisesti kouluissa ongelma on mielestäni suuri. Siitä valtavasta laumasta, joka kouluun tulee pyörällä ehkä kolmella tai neljällä on kypärä päässä. Ainakin minun koulussani tilanne on tämä.

Tiedän kyllä, ettei kypärä ole aina mikään pelastus kaikelta, mutta se voi jopa pelastaa hengen. On tiedossa tapauksia, jossa pyöräilijä olisi menettänyt henkensä tai loukkaantunut todella vakavasti ilman kypärää. On hirveää lukea niistä tapauksista, joissa pyöräilijä olisi kypärää käyttämällä selvinnyt. Se yksi kypärä on kuitenkin niin pieni asia, joten en aina ymmärrä sen puuttumista.

Okei, kaikilla ei välttämättä ole varaa kypärään ja ne näyttävät joidenkin mielestä vähän hassuilta. Jos sinulla kuitenkin on varaa pyörään, miksi ei sitten kypärään? Eivät ne kuitenkaan omaisuuksia maksa.

Haluan nostaa esille minulle eniten sanotun perustelun kypärän puuttumisesta.

”En minä kaadu.” Se on ehkä tyhmin perustelu, jonka olen ikinä kuullut. Ihan tarkoituksellako siellä liikenteessä kaadutaan ja loukkaannutaan? Se on suuri ihmetykseni aihe.

Toivoisin siis mahdollisimman monien ymmärtävän kypärän tärkeyden ja laittavan sen ensi kerralla päähän, kun lähtee pyöräilemään.

Mikään kypäräpakko ei olisi ratkaisu, koska se ärsyttäisi niin monia ja toisi vain enemmän vaivaa. Kypärän käyttöön pitäisi siis kannustaa enemmän, jotta yhä useampi alkaisi käyttämään sitä. Jos melkein kaikki käyttäisivät kypärää, se ei olisi niin huomiota herättävää ja monet lopettaisivat siitä naljailemisen tai kiusaamisen.

Onneksi lähipiirissäni ei kypärästä juurikaan kiusata. Tilanne on oikeastaan päinvastoin. Kypärän käyttäjät ovat yhä enemmän alkaneet huomautella siitä niille, jotka eivät käytä kypärää. Tilanne ei kuitenkaan ole juuri muuttunut positiivisempaan suuntaan.

Mieti mieluummin siis ensi kerralla syitä siihen, miksi kypärä kannatta laittaa päähän, kuin niitä syitä, miksi sitä ei kannattaisi laittaa päätä suojaamaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic