Mielipiteet

Radikalisoitumisesta

Helsingin Sanomat (7.7.) kertoi Turun terroripuukottajan tarinan Marokon Casablancasta Turun torille ja vankilaan. Jutusta käy ilmi, miten EU:n vapaa liikkuvuus ja heikko tarkastusjärjestelmä takaavat rikollisille loistavat toimintaedellytykset. Berliinin joulurekan kuljettajan tapaan marokkolainen liikkui ympäri Eurooppaa eri nimillä ja haki turvapaikkaa useista maista.

Vastarintaliikkeen oikeudenkäynnissä vilautettiin Hitleriä, natseja ja fasisteja idoleina. Turussa tyydyttiin viittaamaan Isisiin mahdollisena motivoijana. Rehellisyyden nimissä olisi pitänyt jatkaa ketjua terrorin isään, Muhammediin ja hänen väkivaltaa ja vihapuhetta tihkuvaan Koraaniinsa. Lehdessä Ulkopoliittisen instituutin Olli Ruohomäki sanoo, että ”radikaali-islamin ajatukset uppoavat parhaiten niihin, joilla on heikot tiedot uskonnosta”. Jos näin on, eikö silloin uskontoon perehtymisen pitäisi vähentää radikalismia?

Mutta juuri ”rauhan uskonnon” perusteisiin perehtyminen tuo väkivaltaan radikalisoitumisen vaaran. Silloin syyn täytyy olla perusteissa. Sam Harris antaa esimerkkejä radikalisoitumisesta eri uskonnoissa (Real religion of peace Jainism Or Islam, youtube). Jainismi on pieni uskontokunta Intiassa. Sen harjoittajat kunnioittavat kaikkia eläviä olentoja. Kanssaihmisillä on kaikkein vähiten pelättävää radikalisoituneen jainistin taholta, sillä kävellessäänkin hän tarkkailee silmä kovana maata edessään, jotta ei astuisi hyönteisten päälle. Ainakaan toistaiseksi emme ole myöskään nähneet kristittyä terrorismia, jossa pommi- ja konepistoolimiehet huutavat ”Jeesuksen nimeen!” tappaessaan viattomia siviilejä.

Mm. Donald Trump ja ehkä tunnetuin islamkriitikko Ayaan Hirsi Ali sanovat, että on muslimien tehtävä muuttaa uskontonsa perusteita vastaamaan nykyajan käsityksiä. Hyvä yritys on Saksan, Itävallan ja Sveitsin sekuläärien muslimien Freiburgin julistus vuodelta 2016 (saekulare-muslime.org). Siinä ilmoitetut arvot ja tavoitteet tekisivät islamista muiden uskontojen kaltaisen.

Yksi allekirjoittajista on turkkilaistaustainen asianajaja ja yhteiskunnallinen keskustelija Seyran Ateç. Hänen perustamassaan berliiniläisessä moskeijassa miehet ja naiset rukoilevat yhdessä. Ateç johtaa itse rukouksia, vaikka on nainen. Erityisesti turkkilaisten ”rauhan uskonnon” edustajien murhauhkauksien takia poliisi suojelee häntä ympäri vuorokauden.

Meillä moni poliitikko ei tiedä, että islam on uskonnon kaapuun verhoutunut maailmanvalloitusideologia. Meidän tulisi tukea vain niitä muslimeja, jotka haluavat elää meidän tapaamme ja irtautuvat 1400 vuoden kuristusotteesta.

Timo Helin

Forssa


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti