Mielipiteet

Rahaa ei riitä hoitajamitoitukseen!

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi, että vanhustenhoidon sitovaa 0,7-hoitajamitoitusta ei tulekaan tällä vaalikaudella. Rinne joutui lopulta myöntämään, ettei kyse olekaan siitä ettei hoitajia olisi vaan että rahaa ei tähän enää ole.

Vielä keväällähän Antti Rinne kertoi, että ”rahaa on” ja helmikuussa Rinne totesi vielä, että ”jos Sdp:stä tulee pääministeripuolue ja minusta pääministeri, sellaista ratkaisua ei tule hallitusohjelmaan, että näitä asioita ei korjata. Se saattaa vaatia 350 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta on riittävästi henkilökuntaa sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Mutta se tehdään!”

Selvä ja yksiselitteinen lupaus.

Nyt rahaa ei enää kuitenkaan olekaan juuri vanhustenhoitoon. Rahat on siis jo käytetty tai varattu muualle. Kyse on ollut lopulta arvovalinnasta.

Pääministerin ilmoitus tyrmistyttikin monet. Monet olivat nimittäin uskoneet Rinteen ja muiden lupaukset vaalien alla. Uskoa oli vahvistanut myös se, että nyt vanhustenhoidosta ja hoitajamitoituksestakin vastaava peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että sitova hoitajamitoitus on ”vain tuntien työ” ja ”yhden lauseen lisääminen lakiin riittää”.

Hoitajia kyllä on, jos heille vain maksettaisiin kovasta ja vaativasta työstä reilumpi palkka. Tälläkin hetkellä yli 70 000 hoitoalan koulutuksen saanutta työskentelee muilla aloilla.

Pettymyksensä ja tyrmistyksensä pääministeri Rinteen ilmoituksen jälkeen ilmaisi myös sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy.

Tosiasia on sekin, että vanhustenhoidon ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään ja myös se, että ikäihmisten ja vanhusten määrä kasvaa nopeasti. Me tarvitsemme yksinkertaisesti lisää hoitajia vanhustenhoitoon välittömästi eikä vasta joskus vuodesta 2025 eteenpäin. Tämän muuten kokoomus lupasi jo keväällä, kun keskustelu vanhustenhoidosta kävi kiivaimmillaan. Silloin tätä ei haluttu kuulla eikä se tuntunut kenellekään riittävän. Nyt sekin olisi paljon ja tulisi auttamaan tilannetta välittömästi eikä joskus vuosikausien päästä.

Moni pettyikin kokoomukseen tämän takia keväällä, kun kokoomus ei luvannut sitovaa yhteen lukuun perustuvaa 0,7-hoitajamitoitusta. Me lupasimme sen sijaan, että vanhustenhoitoon tarvitaan välittömästi lisää hoitajia ja lääkäreitä, vahvemmat ja velvoittavammat hyvän hoidon kriteerit ja myös lisäresursseja hoidon valvontaan. Tätä ei pidetty riittävänä, kun samaan aikaan Sdp ja muut lupasivat kaiken ratkaisuksi vain 0,7-lukua. Nyt pitää kysyä, että eikö kokoomuksen esittämät lisähoitajatkin olisi kuitenkin parempi kuin ei mitään?

Vanhustenhoidon keskustelu ja Sdp:n suuret, nyt jo siis petetyt ja toteuttamatta jäävät, lupaukset osaltaan varmasti ratkaisivat kevään eduskuntavaalit. Mutta nyt on tärkeintä katsoa kuitenkin eteenpäin ja ratkoa vanhustenhoidon ongelmia.

Me esitämmekin uudelleen kuten keväälläkin, että vanhustenhoidon tilannetta helpotetaan välittömästi lisäämällä hoitajia niin laitoshoitoon, palveluasumiseen kuin kotipalveluihinkin.

Vanhukset ansaitsevat hyvää hoitoa ja hoito- ja hoiva-ala lisää osaavia ja tekeviä käsiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti