Mielipiteet

Rahapelirosvot auki

Rahapelejä pääsee taas tauon jälkeen pelaamaan, kunhan ikää on tarpeeksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Rahapelejä pääsee taas tauon jälkeen pelaamaan, kunhan ikää on tarpeeksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Rahapelejä on ollut maailman sivu. On ollut flipperiä, pajatsoa ym.

Flipperissä yritettiin potkaisemalla tai kallistamalla saada pallo pyörimään oikeaan reikään. Tuloksen oli tilt. Peli loppui siihen ja uutta markkaa reikään. Flipperit olivat hupipelejä, eivätkä antaneet latin latia.

Toinen nuoruuden baaripeleistä oli pajatso. Sitä pelattiin 50 pennillä.

Konnankoukkujakin tehtiin. Metallisella metrimitalla kolikkokaukalon kautta sisään lasin alle päävoiton antavan aukon taakse. Kova isku ja markka nauroi.

Peliautomaattiriippuvaisten taivas aukeni.

Korona – aika toi uusia sääntöjä. Vain joka toinen peli on käytössä. Sermejä on viritelty rosvojen väliin jossakin. Kerran vartissa kilahtaa aikamuistuttaja.

Tulevaisuudessa käyttöön otetaan pakollinen tunnistautuminen joko veikkauskortilla tai kännykkää vilauttamalla. Varmaan otetaan pian käyttöön myös ns. kasvotunnistin, niinkuin jo on kännyköissä.

Pelitapoja on useita. Jos muutama euro iloisesti kilahtaa rahalavuaariin, niin heti ne pannaan uudelleen kiertoon. Jos kone nekin nielee, niin ei muuta kuin uutta kymppiä molokin, kitaan ja sieltä kankkulan kaivoon koko seteli. Ja kun viimeiset eläkemarkat on ladattu hyväntekeväisyyteen, niin kevyt pelepotku lähtiessä rosmon kylkeen.

Jotkut peittävät taulun viimeisen pylpyrän pihistellen kuin pokerissa.

Yksi tapa on näpytellä kaikki nappulat ees-taas pariin kertaan.

Peliriippuvaisen ominaispiirre on, että kun hän menee kauppaan ja näkee koneet, hänellä totaalisesti pimahtaa. Seurauksena on, että hän pelaa rahansa ja kauppareissu jää tekemättä.

Helsinkiin avattiin viime vuonna uusi K-market. Se on ottanut askeleen peliriippuvuuden poistamiseksi. Kyseiseen markettiin ei koneita tullut. Päätös pelikoneettomuudesta tehtiin arvojen pohjalta.

Yksi pääsky ei tee kesää, mutta on hyvä alku.

Uusimmat

Fingerpori

comic