Mielipiteet

Rahat tuli, rahat meni – Ei mikään taho voi loputtomasti tekohengittää yritystoimintaa määräämättömän ajan

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

En tiedä, miten saisin oikealle kallellaan olevat yrittäjäkollegat ymmärtämään, että kaiken yritystoiminnan edellytyksenä on asiakaskunnan ostovoima, mitä ilman ei kauppaa käydä. Monet yrittäjät esiintyvät kernaasti jaloina sankareina, jotka luovat työtä ja hyvinvointia ympärilleen, mutta tosiasiassa yrittämisessä on aina kyse siitä, että yrittäjä tuo leivän etupäässä omaan pöytäänsä. Kasvu ja työllistäminen tulee sen jälkeen – sivutuotteena, ei itseisarvona. Korona iski pahasti monelle alalle, mutta ei muuttanut yrittämisen ydintä.

Kun oikealla suhtaudutaan opiskeluunkin investointina tulevaisuuteen, jonka eteen voi patistaa vaikka velkaantumaan, luulisi kokeneiden yrittäjien myös ymmärtävän paremmin, että heidän kokemuksensa ja osaamisensa ovat niinikään investointi, joka takaa etulyöntiaseman, kun palvelumahdollisuus jälleen avautuu, siinäkin tapauksessa että toiminta olisi huonoksi ajoiksi lopetettu.

Ei mikään taho voi loputtomasti tekohengittää yritystoimintaa määräämättömän ajan. Kuten yrittäjien tukemista vaativat kirjoittajat itse toteavat, tähän ei ole ollut mahdollista varautua. Se ei ole kenenkään syytä. Ei yrittäjän, muttei myöskään yhteiskunnan.

Populismista höttöä ja suorastaan naiivia on myös maalailla kuvaa maailmasta, jossa palveluita ei enää ole. Yhteiskunnan ja maailman auetessa monille vanhoille palveluille on jälleen tarvetta, eikä se tyhjiö jää täyttymättä. Jos vanhat eivät sitä täytä, uudet täyttävät. Voihan se olla myös, että syntyy uusia palvelutyhjiöitä yhtäältä kuin se, ettei entinen koskaan palaa. Voi aiheellisesti kysyä: kuinka kauan pitää antaa tekohengitystä, ennen kuin voidaan todeta, että selviämisen edellytyksiä ole?

Näiden takaisin perittävien koronatukien myöntämisen edellytyksenä oli laatia suunnitelma rahojen käytöstä, joka erikseen hyväksyttiin ennen tuen myöntämistä. Ei voi mitenkään tulla yllätyksenä, että tukia peritään takaisin, jos ne on käytetty toisin, kuin mitä niiden myöntämisen peruste oli.

Ymmärrän kyllä yritysten hankalan aseman sangen hyvin. Pienyrittäjänä tipuin sellaiseen väliin, etten ole saanut koronakorvauksia sentin jeniä. Meitä yksinyrittäjiä on Suomessa yli 200 000 ja freelancerit siihen päälle. Tiedän omakohtaisesti, ettei tukirahat kohdistuneet oikeudenmukaisimmalla tavalla ja olen myös huomannut, että aika hiljaista on kauppa näinä aikoina.

Mutta ei nyt toisteta monen yrittäjän virhettä ja käytetä valtiolta saatuja koronan hoitoon tarkoitettuja rahoja johonkin ihan muuhun, saati muutamien tietyt kriteerit täyttävien yritysten tukemiseen. Käytetään ne rahat siihen mihin ne on tarkoitettu, niin vältytään selittämiseltä ja sanktioilta tulevaisuudessa. Kunta voi hakea valtiolta tukea myös alueen yritysten tukemiseen. Suosittelen tarttumaan siihen mahdollisuuteen sen sijaan että unelmoidaan minkään houkuttelevan yrityksiä mihinkään tällaisessa tilanteessa. 

Uusimmat

Fingerpori

comic