Mielipiteet

Rajallemme tulee saada nopeasti hätätilatoimivaltuus – Lainsäädännön tulee antaa keinot estää kaikki ns. vihamielisen hybridivaikuttamisen toimet

Valko-Venäjän sotilaat jakavat siirtolaisillde hätäapua Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Kuva: STR
Valko-Venäjän sotilaat jakavat siirtolaisillde hätäapua Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Kuva: STR

Valko-Venäjän toimet Puolassa haastavat rajulla tavalla koko EU:ta. Maan diktaattori Aljaksandr Lukašenkan määräyksellä rajalle kuljetaan ihmisiä ja heitä pakotetaan eteenpäin, jopa aseilla saattaen. Paremman elämän toivossa liikkeelle lähteneet ihmiset ovat joutuneet rumalla tavalla tietynlaisen ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhreiksi. Toiminta on tyyppiesimerkki tämän päivän hybridivaikuttamisesta. Valko-Venäjä koettelee toimillaan EU:n sietokykyä, kestävyyttä, yhtenäisyyttä ja myös sitä, pystyvätkö länsimaat erottamaan tällaisen hybriditoiminnan aidosta, aitojen pakolaisten, oikeudesta hakea turvapaikkaa. Lukašenka saa toiminnallaan EU:n näyttäytymään jopa kaksinaismoralistiselta, vaikka siitä ei tietenkään tässä ole kyse.

Jouduimme itse Raja-Joosepissa vastaavan Venäjän hyökkäyksen kohteeksi vuonna 2015. Tuolloin tilanne ratkesi diplomatian keinoin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.) venäläisten kanssa käymien neuvotteluiden jälkeen. Tuolloin myös päätettiin, että tämä ei saa toistua. Lainsäädännön uudistaminen laitettiin kokoomusministereiden johdolla liikkeelle, mutta jostain syystä hallituksen vaihduttua ei pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus enää uudistuksia halunnutkaan viedä eteenpäin. Nyt on hukattu vuosia ja uusi ihmisiä hyväksikäyttävä hybridihyökkäys voi olla meidänkin 1400 km itärajalla edes piankin. Ensimmäisiä Valko-Venäjän kautta kiertäviä ihmisiä onkin jo ylittänyt Suomenkin rajan.

Saksalainen Die Welt -lehti kertoikin haltuunsa saamien salaisten EU-asiakirjoihin viitaten, että Suomi ja Saksa olisivat siirtolaisten pääasiallisina kohteina Euroopassa. Komission asiakirjassa arvioidaan myös, että Venäjän merkitys rajalle tuotavien turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa voisi kasvaa. Ihmissalakuljetuksissa käytettäisiin ehkä mm. Viron ja Latvian rajalla sijaitsevaa Pihkovan lentokenttää.

Ongelmaiseksi tilanteen meillä tekee se, että lainsäädäntöämme ei siis ole haluttukaan nyt saattaa ajan tasalle. Laki ei siis meillä mahdollista turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämistä edes tällaisissa hybridivaikuttamisen tapauksissa, missä viattomia ihmisiä käytetään hyväksi. Viranomaisille pitääkin saada nopeasti ns. hätätilatoimivaltuus, jolla EU:n pitkä ulkorajamme voidaan sulkea tilapäisesti kokonaan jopa turvapaikanhakijoilta. Tämä on mahdollista saattaa eduskunnassa voimaan viikoissa.

Tämän lisäksi olemme kokoomuksesta edellyttäneet, että Marinin hallitus jatkaa lainsäädännön korjaamista ja tarkentaa kaikki mm. valmiuslain hybridivaikuttamiseen liittyvät kohdat. Lainsäädännön tulee antaa keinot estää kaikki ns. vihamielisen hybridivaikuttamisen toimet. Valmiuslain muuttaminen vie kuitenkin enemmän aikaa, sillä se vaatii perustuslain mukaisen käsittelyn ja siksi tuo hätätilatoimivaltuus tuleekin säätää erillisenä ja kiireisenä.

Mitä idän puolelta tapahtuu seuraavaksi? Siirtyykö operaatiot Baltiaan ja pahimmillaan myös meidän itärajalle? Tätä emme varmaksi tiedä ja siksi tähän tulee varautua nyt. Lainsäädännön korjaamiseen ei ole enää silloin aikaa.

Täytyy tehdä siis täysin selväksi, että meitä ei ole mahdollista painostaa tällaisella epäinhimilliselläkään tavalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic