Mielipiteet

Rangaistuspolitiikan suunta reivattu

Kokoomuksen Antti Häkkänen aloitti oikeusministerinä vasta reilu vuosi sitten. Häkkäsen kaudella oikeuspolitiikassa on tapahtunut kuitenkin nopeasti kaivattu ja merkittävä ryhtiliike. Uudistuksia on toteutettu monilla eri osa-alueilla. Esimerkiksi törkeiden rikosten rangaistusasteikkoja on tiukennettu, rikoksenuusijoiden tuomioita kovennettu, vaarallisten rikollisten riskiarviointia laajennettu ja kaupoille tärkeä sakon muuntorangaistus on palautettu laajemmin käytettäväksi. Rikoslakiin lisättiin tekemäni esityksen mukaisesti myös uutena lapsenraiskaus ja vähimmäisrangaistuksia kiristettiin. Nämä esitykset ovat parhaillaan meillä eduskunnan käsittelyssä.

Oikeuspolitiikka on usein vähemmälle huomiolle jäävä politiikan osa-alue. Oikeuspolitiikka on kaikesta huolimatta keskeinen keino ohjata yhteiskunnan toimintaa. Rikoslaki ja tuomioistuimen toiminta eivät kosketa meitä päivittäin, monia ei tilastollisesti koskaan. Siitä huolimatta ilman toimivaa oikeusjärjestelmää yhteiskunnan toiminta ei olisi mahdollista. Uskottava ja toimiva oikeusjärjestelmä on yhteiskunnan selkäranka.

Rikoksista annettavilla rangaistuksilla on kahdenlainen merkitys. Ensinnäkin ne pyrkivät estämään rikollisuutta. Kun teosta seuraa riittävä rangaistus, ei siihen haluta seuraamusten pelossa ryhtyä. Toisekseen rangaistuksilla pyritään sanktioimaan yhteiskunnan ei-toivomasta käyttäytymisestä. Rikoksen vakavuudesta pitäisi riippua myös rangaistuksen ankaruus ja juuri tätä on nyt korjattukin yleisen oikeustajun mukaiseksi.

Eduskunnassa on nyt käsittelyssä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikoksia koskevien rangaistusten kiristäminen. Lapsiin kohdistuvia rikoksia on aina pidettävä erityisen törkeinä.

Ehdollista vankeusrangaistusta pidetään usein riittämättömänä rangaistuksena vakavista rikoksista. Kansalaisten mielestä on vaikea ymmärtää, miksi rikoksesta tuomittu pääsee rikoksesta kuin koira veräjästä. Eduskunnan käsittelyssä onkin lakiesitys, jossa esitetään kiristyksiä ehdollisen vankeusrangaistusten oheisseuraamuksiin.

Rangaistusten kiristämisen lisäksi ensikertalaisuussääntöä on tiukennettu ja vaarallisten rikollisten riskiarviointia laajennettu. Näiden ohella rikoksenuhrin asemaa halutaan nyt parantaa. Oikeudenkäynnissä syytetyn toiminnan tulee olla keskiössä. Ja oikeusprosessi tulee hoitaa niin, että turhaan ei rikoksenuhrin haavoja revitä montaa kertaa auki.

Uhrin asemaa kehitetäänkin nyt kaikin käytössä olevin keinoin. Rikollisella on ollut aina mahdollisuus jättää rikos tekemättä. Uhrilla ei sen sijaan ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseensa. Tämän vuoksi rikosprosessia on jatkossakin kehitettävä uhrin näkökulmasta käsin. Työ tavoitteen eteen tule jatkumaan.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla on kriminaalipolitiikkaa nyt kehitetty johdonmukaisesti. Rangaistuspolitiikan suuntaa on nyt käännetty, mutta seuraavallekin hallitukselle jää vielä tehtävää. Oikeusjärjestelmän kehittäminen ei tule koskaan valmiiksi.

Timo Heinonenkansanedustaja (kok.)

Uusimmat

Fingerpori

comic