Mielipiteet

Rautalankaa Niiniselle

Inttämisestä huolimatta monitoimitaloa viedään yksimielisesti eteenpäin. Kyse on tavoista, joista erimielisyydet kumpuavat. Niinisen olisi syytä muistaa adjektiiveja rustaillessaan, että allekirjoittanut kannatti Mäkelän esitystä kokoomuksen ja hallituksen esitystä vastaan. Ei voitettu, joten aika keskittyä vaikuttamaan, kuinka hanke saadaan toteutumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Olen samaa mieltä siitä, että seiniä tärkeämpää on opetuksen sisältö ja taso, mutta opetuksesta tässä ei ole kysymys. Nykyisten seinien kunnostamista on laiminlyöty kauan ennen minun ja Niinisen aikoja. Tämä ei ole moite ketään kohtaan vaan toteamus: päätöksenteko ei ole ollut helppoa ennenkään, jolloin päädyttiin säästämään rakennusten ylläpidosta. Siitä huolimatta tuskin kukaan on sitä mieltä, että nykyisellään voidaan jatkaa ilman mittavia investointeja seuraavat 20 vuotta. Mikäli valitaan remontti uuden rakentamisen sijaan, ovat menot pääomavuokrineen noin miljoona euroa suuremmat vuosittain.

Vanhat tilat ovat liian suuret väestönkehitykseen nähden ja niinpä niiden käytön jatkaminen johtaisi kouluverkon supistamiseen takuulla nopeammin ja kovemmin, kuin uuden oikeankokoiseksi mitoitetun rakennuksen käyttöönoton.

Mitä tulee talouteen, niin Forssan kaupungilla on lainaa 1633 e/asukas (maan keskiarvo 3039 e/asukas) ja konsernilainaa 4003 e/asukas (maan keskiarvo 6540 e/asukas). Velkaa on huomattavan vähän keskiarvoon nähden. Tämä on seurausta tiukasta taloudenpidosta, josta nyt joudumme maksamaan. Forssan kaupungin lainanhoitokate on 1,5 ja konsernilla 1,3. Jos tämä luku on alle yhden, eletään velalla ja jos se ylittää kaksi, on lainanhoitokyky hyvä. Maan kuntien keskiarvo on 1,1 ja konserneilla 1,5.

Oma kriittinen arvioni on, että Forssan kaupungin maksukyky on vähintään tyydyttävä ja kahden vuoden päästä, kun kaksi suurta lainaa on maksettu pois, se on vielä parempi. Forssan talous on vakaa. Arvio perustuu tilinpäätöksen tunnuslukuihin sekä asiantuntijoiden laskelmiin perustuviin lausuntoihin ja kuntaliiton tilastoihin. Haasteita on edessä, kuten aina, ja ne ratkaistaan ajallaan jos ja kun ne konkretisoituvat: jäi sote ja makukin tulematta. Varautumiseen on syytä suhtautua myös asiallisesti, ja koulu on aina investointi tulevaan.

Henkilöstön tarve vähenee syntyvyyden kehityksen myötä. Tätä ei voi Niininenkään kieltää, ja hän myös tietää, että se hoituu eläköitymisen myötä. Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää. Niin on myös sen osien hahmottaminen, kyky kompromisseihin ja yleinen ymmärrys: Seinät eivät ole tärkeimmät, mutta kyllä niidenkin pitää kunnossa olla.

Jään odottamaan, josko Niinisellä on oikeasti jotain sanottavaa inspiroivasta opetuksesta. Se olisi paljon mielenkiintoisempi ja hedelmällisempi keskustelu, kuin jankata niistä seinistä, joita Niininen vihaa, ja kadotuksesta, jolla hän pelottelee.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic