Mielipiteet

Realiteettiä kehiin

Asumismuodot ja niistä kinastelu on aina helppo ottaa puheeksi, jos muuta keskusteltavaa ei keksi. Yksi tykkää kerrostaloasunnosta, toinen rivitalosta ja kolmas omakotitalosta. Tämä jako ei vielä riitä vaan termien eteen voidaan liittää vielä sanat, vanha vai uusi. Koti maalla tai kaupungissa vaikuttaa myös asiaan.

Kaikilla asumismuodoilla on kannattajansa, koska lähes kaikissa asunnoissa asutaan. On sellaisiakin tapauksia, että asunto on jostain syystä joutunut pariskunnan tai yksinäisen ihmisen omistukseen ja koska se on oma, niin siinä pitää asua, tykkää tai ei.

Eniten mieltäni ovat alkaneet askarruttamaan nuo keskustan tyhjät liikerakennukset. Lehdissä on näkynyt juttuja, joissa on kerrottu kun keskustan kerrostaloasuntoyhtymät ovat joutuneet pulaan tyhjien liikehuoneistojen tähden. Liikehuoneista saatavilla tuloilla oli aikoinaan tarkoitus saada helpotusta talojen ylläpitoon ja siten etua asumisen hintoihin. Tilanne on ihan toinen, kun tyhjät liikehuoneet ovat taloyhtiön taakka. Niitä on talvisin pidettävä lämpimänä ja syntyy niistä muitakin kuluja, jotka ovat likimain samat kerros- tai rivitalossa.

Pahin ja vaikein taitaa olla pienen liikerakennuksen omistaminen keskustassa. Niissä ei voi asua, koska ne on asemakaavassa määrätty liikehuoneiksi tai huoneistoiksi. Tarkoitan huoneistolla, sitä, että on etuhuone ja yksi, tai useampia takahuoneita. Joissain tapauksissa niitä on ehkä pitkän lupaprosessin ja paperisodan läpikäynnin jälkeen voitu muuttaa asunnoiksi.

Oman painolastin keskustan vanhojen omakotirakennusten omistajille tuo asemakaavamääräykset ja Museoviraston antamat suojelumääräykset. Omistajan pitää olla kohtalaisen varakas, jos pystyy tyhjän, tuottamattoman talon maalaamaan ja maksamaan lämmön ja kaikki muut kulut, kuten katumaksut, auraukset, kiinteistöverot jne.

Oman loistoaikansa ohi eläneitä puutaloja sisältäviä katuja Forssassa ovat ainakin Kauppakatu, Kartanonkatu Käsityöläiskatu ja Hämeentie.

Forssassa on suuri päättäjien viidakko. Toivon kaikkien, joiden päätäntä- ja vaikutusvaltaan mainitsemani asiat vähänkin kuuluvat, ryhtyvän ajattelemaan asioita realistisesti ja ajan kanssa toimiin määräysten helpottamiseksi. Mistä sitä koskaan tietää, jos vaikka sieltäkin hiukan löytyisi helpotusta poispäin suuntautuvan muuttoliikkeen kääntämiseksi kohti Forssaa?

Erkki Kaakinen


Uusimmat

Fingerpori

comic