Mielipiteet

Riittäisikö minullekin murunen? Jokainen elävä olento ansaitsee tulla autetuksi

Ruoka ja hoiva ovat monen kissan toiveita. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula
Ruoka ja hoiva ovat monen kissan toiveita. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula

Aurinkoisella rannalla on taverna. Pöytiä vihreällä nurmella, oikea idylli. Seurue istuu suurimman pöydän ääressä, pöytä notkuu lukuisista annoksista. Jokaiselle lautaselle jää runsaasti ruokaa, silti tilataan jälkiruokaa, ja viini virtaa.

Paikalle astelee arasti laiha, pieni kissa, joka jää pöydän läheisyyteen istumaan. Surkeasti maukuen kissa katsoo seuruetta. Aluksi kukaan ei edes huomaa, sitten joku reagoi kissan maukumiseen. Kissan koko olemus kysyy, saisinko minäkin hiukan ruokaa, edes murusen? Mitä tekee seurue? Porukka jonka lautasilla yhä on paljon ruokaa menossa roskiin? Osoittavat kissaa sormella ja nauravat! Sitten hätistävät pois.

Läheisestä pöydästä nousee pariskunta, heillä on iso reppu mukanaan. He kutsuvat kissaa ystävällisesti, hetkeäkään epäröimättä kissa seuraa heitä. Pois tavernan alueelta, tiheän pensaan luona olevan laakean kiven luo. Kissa tulee luo, silmissä toiveikkuutta. Mitä repusta löytyykään?

Kissanruokaa! Purkki tyhjennetään kivelle ja pienen kissan toive toteutuu. Saa syödä rauhassa vatsansa täyteen. Pian kissa katoaa hetkeksi. Mutta vain hetkeksi. Takaisin tullessa mukana on kaksi pentua. Hekin saavat vatsansa täyteen ja ruokaa jätetään pensaan alle piiloon seuraavaakin ateriaa varten.

Paikalliset eläinten auttajat saavat tiedon kissaperheestä ja heille maksetaan kissan steriloinnin kulut.

Näitä surkeita, nälkäisiä ja sairaita on jokaisessa maailmankolkassa lukemattomia määriä. He pyytävät apua ja armoa, murusta meidän yltäkylläisyydestämme. Heitä on jokaisen lajin edustajissa. Mikä on ihmisyyden mitta? Se, ettei käänny pois. Se, ettei osoita sormella murusen pyytäjää ja naura ivallisesti pilkaten toisen elävän olennon hätää ja ahdinkoa.

Ihminen haluaa uskoa olevansa ylivertainen, oikein kuningas tässä kurjassa maailmassa. Jos näin halutaan olevan, se on todistettava, jokaisen omilla teoillaan on näytettävä mihin hyvään pystymme. Jokainen murusen pyytäjä ansaitsee tulla autetuksi. Kuka tietää minä hetkenä se osa lankeaa sinulle tai minulle. Miten silloin toivoisit itseäsi kohdeltavan? 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic