Mielipiteet

Riskiryhmät, unohdettuja väliinputoajia?

Joka puolella muistetaan toitottaa yli 70-vuotiaista riskiryhmänä korona-viruksen suhteen, mutta paljolti ilman huomiota jäävät nuoremmat sairauden puolesta riskiryhmään kuuluvat. Heitä koskevia kunnollisia ohjeistuksia ei ole. Ja heitä on kuitenkin paljon, jopa lapsia ja nuoria.

Töissä/koulussa: Nyt kun taas löysennetään ohjeistuksia yleisesti, heidän tilanteensa vaikeutuu. Työssä käyvät riskiryhmäläiset joutuvat itse taistelemaan itselleen sairaslomaa tai etätöitä, ja riippuu ihan lääkäristä ja työnantajasta, onnistuuko vaiko ei. Jos perheessä on lapsia, on tilanne vielä vaikeampi eli täytyy päättää, voiko lapset olla koulussa/hoidossa vaiko ei. Ja miten hoitaa opetuksen jos jäävät kotiin 14.5. jälkeen. Jos itse joutuu töihin, on lapset pakko laittaa kouluun/ hoitoon, jolloin riskit kasvavat entisestään. Kun mitään kunnollisia ohjeistuksia ei ole, ovat nämä riskiryhmäläiset aika tyhjän päällä.

Immuunipuolustus: Ja tämä kaikki epävarmuus aiheuttaa hirvittävää stressiä, joka monesti sekä pahentaa sitä omaa sairautta että myös heikentää immuunipuolustusta. Ja jaksan edelleen ihmetellä sitäkin, ettei maassamme ole annettu mitään neuvoa oman immuunipuolustuksen vahvistamiseen lisäravinteiden avulla. Monissa muissa maissa on annettu selkeät ohjeet, mutta meillä nämä laitetaan huuhaan piikkiin, vaikka esim. C- ja D – vitamiinilla on ihan selkeästi todistettuja terveyshyötyjä. Toki muillakin vitamiineilla ja hivenaineilla. Nyt ihmiset ovat sitten epätietoisuuden vallassa asian suhteen ja miettivät, mitä tietoa voi ja uskaltaa uskoa. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla ja myös vanhuksilla, voi olla jopa pahoja ravintoainepuutoksia, mikä lisää riskiä sairastua koronaan, mutta meillä ei juuri näihinkään kiinnitetä huomiota.

Kaupassa: Sitten on vielä niitä välinpitämättömiä ihmisiä kaupassa, jotka tunkee suoraan iholle ajattelematta yhtään ja toiset jopa kiusakseen. Hengityssuojaimiakaan kun ei meillä käytetä, niin aika riskialtista touhua. Ja kun nämä sairaudet eivät aina näy päälle päin. Ei sekään varmaan auttaisi, vaikka olisi joku liivi päällä jossa lukisi Riskiryhmää, pysy kaukana! Kun ei välitetä, niin ei välitetä. Ja kun joskus on sinne kauppaankin pakko mennä, jos tilanne jatkuu pitkään. Toki sitä voi viimeiseen asti yrittää välttää, mutta kaikkien kohdalla se ei onnistu.

Ohjeistukset/ääni kuuluviin: Monet terveysjärjestöt ovat toki ohjeistaneet riskiryhmiin kuuluvia jäseniään, mutta kun meistä kaikki eivät näihin järjestöihin kuulu. Ja silti nämäkään ohjeistukset eivät auta, jos joudut terveiden ihmisten pelisäännöillä töihin ja lapset kouluun/ hoitoon. Suosituksia on vaikka ja kuinka, mutta kun ne eivät auta, jos niitä noudattaa vain murto-osa. Miksi meidät riskiryhmäläiset on unohdettu tässä korona-sodassa? Miten äänemme saataisiin kuuluviin? Joillakin on oikeasti järkyttävä ahdistus oman pitkäaikaissairauden lisäksi tästä epävarmasta tilanteesta, johon ei ole ohjeistuksia. Itsekin kuulun moninkertaisesti riskiryhmään, mutta onnekseni olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Mutta mieheni joutuu käymään töissä eikä hänen töitään voi tehdä etänä. Joten riskitöntä ei omakaan elämä koronan suhteen ole.

Zemppiä kaikille riskiryhmiin kuuluville! Yrittäkää pitää mieliala korkealla kaikesta huolimatta! Ette ole yksin, mutta se ei juuri tässä tilanteessa varmaan paljoa lohduta.

Uusimmat

Fingerpori

comic