Mielipiteet

Rokotepassistako pelastus? Sen varaan ei ole järkevää perustaa pääsyä tapahtumiin, ravintoloihin ja muihin palveluihin

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Olemme nyt kärvistelleet yli vuoden koronan kourissa. Pandemian hoidosta vastuun kantaa maamme hallitus, jota jotkin ovat arvostelleet siitä, että se ei ole saanut mitään aikaiseksi ja toiset taas ylistävät sen aikaansaannoksia ja loput siltä väliltä.

Olennaista arvostelussa näyttää olevan se, että miten suhtautuu Sanna Mariniin ja hänen johtamaansa hallitukseen eikä sillä näytä olevan merkitystä mitä on saavutettu. Onnistumisesta löytyy helposti tarkkaa ja vertailukelpoista tietoa siitä, miten on pärjätty muihin maihin nähden, jos vain on halua etsiä. Tiedot ovat tietysti vaikeasti hyväksyttäviä, jos ainoa tavoite on hallituksen kaataminen, mikä joillekin on kirjattu päämäärä.

Hallitus on julkaissut suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Suunnitelmassa on askelmerkit siitä, miten yhteiskuntaa avataan. Suunnitelmasta puuttuu kuitenkin kokoomuksen esittämä rokotepassi – olisiko se pelastus?

Passi on kannatettava väline matkailussa jolla voidaan avata rajoja.

Kuvitelma siitä, että rokotepassi pelastaisi tapahtuma- ja ravintola-alan on mielestäni perusteeton, varsinkin jos tähtäimessä on ensi kesä.

Perustelen mielipidettäni sillä, että rokotepassiin vaaditaan rokotesuoja, joka saadaan kahden rokotuksen yhteisvaikutuksella. Tätä kirjoittaessa tiedossani on, että Suomessa ensimmäisen koronarokotteen on 9.4. mennessä saanut 19,2 % suomalaisista (HS 10.4.). Tämä tarkoittaa sitä, että tämä joukko tulee saamaan toisen rokotteen 3.7. mennessä, eli heinäkuun ensimmäisellä viikolla suomalaisista 19,2 % on oikeutettu koronapassiin. Tiedämme, mitkä ryhmät ovat tuon rokotteen saaneet, ja sillä perusteella uskallan epäillä, ettei näiden varaan kannata tapahtumien ja ravintoloiden kannattavuutta laskea.

Pitää miettiä sitä, että kuinka suuri osa väestöstämme on saanut ensimmäisen rokoteannoksen vappuun mennessä, sillä se on se joukko, joka 12 viikon kuluttua siitä, elokuun alkuun mennessä, on rokotettu toistamiseen ja oikeutettu rokotepassiin. Tuolloin suuri osa lomista ja kesän riennoista on vietetty, niin on syytä kysyä, kenelle tapahtumat ovat olleet mahdollisia ja ketkä ovat osallistuneet jos edellytyksenä osallistumiselle on voimassa oleva rokotepassi?

Olen sitä mieltä, että rokotepassi kannattaa toteuttaa, mutta ei ole järkevää perustaa pääsyä tapahtumiin, ravintoloihin ja muihin palveluihin sen varaan.

Onko järkevämpää toteuttaa yhteiskunnan avaaminen kaikille asteittain rajoituksia purkamalla, turvallisuus huomioiden, vai avata palveluita vain rokotepassin omaaville?

Näkemykseni on, että vaiheittaisella yhteiskunnan avaamisella saavutamme huomattavasti paremman tuloksen kuin sillä, että palvelut ovat saatavilla vain passia vastaan. Asiasta voi olla toistakin mieltä, mutta silloin ilmeisesti veikkaa väärää hevosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic