Mielipiteet

Ruostejärven leirikeskusta ei saa myydä!

Ruostejärven leirikeskusta on esitetty myytäväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ruostejärven leirikeskusta on esitetty myytäväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Otsikko kertonee jo oleellisen, mutta haluan omalta osaltani perustella, miksi näin on. Palaan ajassa lähes neljänkymmenen vuoden taakse, jolloin sain nuorena opiskelijana työskennellä leirikeskuksessa kahtena kesänä lasten parissa saaden samalla kokemusta myös tulevaa ammattia varten. Tuolloin minua pyydettiin musiikinopettajan sijaiseksi tulevan lukuvuoden ajaksi ja osittain sen ansiosta pääsin opiskelemaan ammattiin, jonka parissa viihdyinkin yli kolme vuosikymmentä.

Tuolla ajanjaksolla oli siis varsin suuri merkitys tulevaisuuteni kannalta. Myös kaikki kolme omaa lastani saivat aikanaan hyvät valmiudet luontoretkeilyyn kesäleiritoiminnasta.

Tuosta ajasta on säilynyt paljon mukavia muistoja: tervehenkisen ulkoilun, uimisen, saunomisen, kalastamisen, marjastamisen, eräretkeilyn ja pelaamisen ohella pidettiin myös mm. musiikillisia tuokioita. Ohjaajilla oli monipuolista osaamista, jolloin kuvataide, tekniset työt, askartelu, lukeminen ja tarinoiden kerronta olivat tärkeässä osassa päivän ohjelmaa.

Lapset saivat myös maistuvat ja terveelliset ateriat omasta keittiöstä päivittäin.

Arkielämän taidot ja sosiaalinen kanssakäyminen kehittyivät päivittäisessä yhdessäolossa. Joskus koti-ikävä yllätti, kun oltiin ensimmäistä kertaa yötä poissa kotoa, mutta niistäkin tilanteista selvittiin.

Toki ajat ovat muuttuneet noista päivistä ja paluuta vanhaan ei ole, mutta perusasiat pysyvät silti aina samana ajasta riippumatta ja digitaitojen lisäksi lapset luonnollisesti tarvitsevat juuri noita kesäleiritoiminnassa harjoiteltuja perusasioita ja taitoja edelleen tänä päivänä, ehkä jopa enemmänkin.

Kun vaan löydetään oikea tahtotila, niin uskon, että leiritoimintaa voidaan jatkaa ja kehittää sekä paikkaa kunnostaa varsin kohtuullisin kustannuksin ja leirikeskus voisi palvella jatkossakin sekä lasten että vanhempienkin yhteisenä paikkana myös eri vuodenaikoina – etenkin nyt, kun elämme näitä poikkeuksellisia aikoja ja kaikki kansallis- ja luonnonpuistot ympäri Suomen täyttyvät innokkaista kävijöistä.

Toivon, että ehdotukset leirikeskuksen myymisestä eivät saa kannatusta ja itse ilmoittaudun samalla talkoisiin mitä tulee alueen kunnossapitoon ja kehittämiseen ja allekirjoittaneeseen saa ottaa vapaasti asiassa yhteyttä.

Hyvää syksyn aikaa toivottaen

Uusimmat

Fingerpori

comic