Mielipiteet Pääkirjoitukset

Saako ammattikorkeakoulun opiskelijakunta apua ministeriön lompakosta?

Hamkin liiketalouden uudet opiskelijat tutustumisleikeissä elokuussa 2020. Kuva: Eelis Hirvelä

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien jäsenmäärät etenkin suurimmissa kaupungeissa ovat laskeneet selvästi. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa (Hamko) tilanne on vielä pysynyt kohtuullisen hyvänä, mutta ilmiön levittäytymistä on pelätty.

Iso muutos tapahtui joitakin vuosia sitten, kun valtakunnallisen Virta-opintotietopalvelun myötä tieto opiskelijastatuksista tuli vapaammin saataville. Yliopistoissa opiskelijoiden täytyy liittyä ylioppilaskuntaan ja maksaa jäsenmaksu, mutta ammattikorkeakouluissa näin ei ole. Amkissa opiskelija-alennuksiin oikeuttavan opiskelijakortin pystyy saamaan myös ilman opiskelijakunnan jäsenyyttä, ja markkinoille on tullut yrityksiä, jotka tarjoavat omia opiskelijakorttejaan jopa ilmaiseksi.

Huoli opiskelijakuntien tilanteesta on saavuttanut myös ministeriön. Asiaa perannut selvityshenkilö Tapio Varmola luovutti selvityksensä tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle (kesk.) tällä viikolla. Varmola teki kolme keskeistä ehdotusta, jotka voisivat toimia muutoksen moottorina.

Ensimmäinen ehdotus tuntuu paperinmakuiselta: kehittämisohjelma, jolla ”voitaisiin vahvistaa osaamista, laatua ja pitkäjänteisyyttä opiskelijakuntien perustoiminnassa ja luoda uusia toimintamuotoja”.

Tähän kuuluisi, että kaikki opiskelijakunnat sitoutuvat tavoittelemaan 50 prosentin jäsenkattavuutta ja edustajiston vaaleissa 20 prosentin äänestysaktiivisuutta. Hamkolle tämä ei ole mahdottoman kaukana: se on on pystynyt pitämään jäseninään noin puolet opiskelijoista. Viimeisimpien edustajistovaalien äänestysprosentti Hamkossa oli 14,26.

Selvityshenkilön toinen ehdotus liittyy suoremmin rahaan. Esityksen mukaan opiskelijakuntien rahoituksen tulisi jatkossa perustua opetus- ja kulttuuriministeriön tukeen, ammattikorkeakoulun tukeen ja opiskelijakunnan omaan varainhankintaan.

Hamko on jo toiminut aika lailla tämän suuntaisesti. Opiskelijakunnan reilun 300 000 euron vuosittaisesta rahalähteestä noin kolmannes tulee jäsenmaksuista, toinen kolmannes yhteistyösopimuksesta Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa ja loput muusta toiminnasta, johon kuuluvat muun muassa haalarien myynti ja opiskelijatapahtumat.

Toki ministeriön rahoitus olisi Hamkollekin kokonaan uusi tulovirta. Varmola haluaisi ministeriön rahaa opiskelijakunnille ammattikorkeakoululain mukaisten tehtävien hoitoon ainakin vuoden 2028 loppuun asti. Tässä ajassa opiskelijakuntien tulisi selvitä akuutin kassakriisin yli.

Uusimmat

Fingerpori

comic