Mielipiteet

Saaren kansanpuiston hoitokunnalle kehittämisen haastetta! Sen olisi nykypolvi velkaa Esko Aaltoselle ja hengenheimolaisille!

Lounais-Hämeen Pirtti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounais-Hämeen Pirtti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mun muistuu mieleheni nyt… Täytyy aloittaa näin Savolaisen laulun sanoin hitaana hämäläisenä!

Joskus historian hämäryydessä olin juontamassa Hykkilässä kesäjuhlia. Ohjelmassa esiintyi pari ”pojankoltiaista” laulaen ja soittaen. Myöhemmin he ovat tehneet paikkakuntaa tunnetuksi lauluillaan monista paikkakuntamme asioista ja henkilöistä.

Näin on jatkunut pitkä perinne, joka alkoi jo Joos Sajaniemen sanoittaman Lounais-Hämeen laulun sanoista ja jatkui hänen oppilaansa prof. Esko Aaltosen käsittämättömän monipuolisilla aikaansaannoksilla, joiden vaikutus on ollut valtava alueemme kehitykselle ja niiden vaikutus on edelleen suuri ennen kaikkea kotiseudullamme mutta myös valtakunnallisesti.

Voisin luetella ainakin kymmenen eri asiaa, joita tuskin olisi nyt ilman häntä! Kaikkien edestä on tarvinnut tehdä valtava työmäärä.

Asia, josta olen tällä hetkellä huolissani on kolminaisuus: näkötorni (1926), kansanpuisto (1932 ja näyttämö 1933) ja Pirtti (1948).

Kun tutustuu näiden alkuhistoriaan ja muistaa ne vuosikymmenet, joiden aikana lähes jatkuvasti toimittiin rakennusvaiheista alkaen melkein ilman ulkopuolista rahallista tukea, ja maksettiin miljoonien markkojen velkoja, on pakko ottaa kantaa, kun kyseessä on Pirtin mutta myös kansanpuiston tulevaisuus.

Pirtin ravintola ei ole koskaan ollut mikään kultakaivos ja sen vuoksi siihen on ollut usein todella vaikea saada yrittäjää. Pirtin ylläpito on kuitenkin talkoovoimin mahdotonta ilman ravintolan toimintaa vuokratuloja, vaikka kunnat ovat tulleet viime vuosina tukemaan taloudellisesti.

Viime vuodet on päästy eteenpäin hyvän vuokraajan ja Säätiön yhteisvoimin, jota on sävyttänyt ”kotiseutuhenki”.

Aikoinaan rakennettuun huoltorakennukseen ”ympättiin” vuonna 1997 kesäkioski, josta nyt ollaan tekemässä anniskelupaikkaa. Sellaisen toiminta olisi mielestäni ristiriidassa kansanpuistojen perusajatuksen sekä nykyisen käyttö- ja hoitosuunnitelman kanssa!

Viime kesänä alkoi alueellemme ulkoilijoiden ryntäys ja ensi kesänä se jatkuu. Olen yhä sitä mieltä, että nyt olisi aika toivottaa heidät tervetulleiksi muullakin kuin katuruualla ja tarjoilemalla turisteille mukava kokemus juomien parissa puiston pääportilla, kun lapsiperheet tulevat virkistäytymään luonnon helmassa! Puiston hoitokunnalla olisi tässä kehittämisen haastetta! Sen olisi nykypolvi velkaa Esko Aaltoselle ja hänen hengenheimolaisilleen!

Miten huoltorakennukseen voisi saada anniskelu- ym. oikeudet, kun esim. Pirtin keittiö on ollut jatkuvan tutkimuksen ja korjausten kohteena!

Kiitokset, Turkka (FL 25.3.)! Jospa tästä alkaisi rakentava keskustelu alueen kehittämiseksi!

Uusimmat

Fingerpori

comic