Mielipiteet

Saaren kansanpuistosta ei saa tehdä huvittelupaikkaa, joka vaarantaa Lounais-Hämeen Pirtin ylläpidon

Saaren kansanpuiston grilli, johon on valittu uusi yrittäjä. Kuva: Tapio Tuomela
Saaren kansanpuiston grilli, johon on valittu uusi yrittäjä. Kuva: Tapio Tuomela

Melko tarkkaan 60 vuotta sitten minut kutsuttiin mukaan yllämainittujen kohteiden hoidosta vastaaviin yhdistyksiin. Siitä lähtien olen ollut mukana lukuisten talkootyönä asioita hoitaneiden joukossa. Nyt olen enää Pirtin säätiön kunniajäsenenä –puheoikeudella!

Oli melkoinen yllätys lukea Forssan Lehden uutinen (8.3.): ”Saareen suunnitteilla karaokea ja katuruokaa”

”Suunnitelmissamme on tarjota Saaressa paikallisille, ulkoilijoille ja turisteille mukava kokemus juomien parissa… Haluamme tarjoilla myös suomalaisia olutmerkkejä. Työstämme kivan yhdistelmän kansainvälisiä ruokia”, toteaa yrittäjä.

Kansanpuistoja on Suomessa kaikkiaan kuusi. Niillä on alusta lähtien ollut tietty tarkoitus, jonka toimintaperiaatteet ovat melko lailla erilaiset kuin edellä esitetyt!

Uutinen tuntui todella pahalta. Juuri kun vuosikymmenien taloudellisiin ongelmiin saatiin helpotusta kuntien tultua mukaan, ollaan vesittämässä Suomen ensimmäisen kotiseututalon eli Pirtin toiminta.

Taas mennään raha edellä. Kymmeniä vuosia on selvitty jotenkin Pirtin ylläpidosta yrittäjien avulla ja muutamien jäsenten suurella työmäärällä. Jos nyt tehdään puistosta suunnitellun kaltainen huvittelupaikka, ei Pirtin ylläpito nykyisellä systeemillä onnistu! Muutaman satasien tähden ollaan saattamassa Suomen ensimmäisen kotiseututalon ylläpito mahdottomaksi, jos alueelle tulee ulkopuolinen yrittäjä suunnittelemallaan toimintamallilla!

Hoitokunnan päätös on palautettava uudelleen käsiteltäväksi ja päätöstä tehdessä on perusteellisesti selvitettävä, millä edellytyksillä Pirtille saadaan yrittäjä, jolla on edellytykset harjoittaa hyvin epävarmaa toimintaa, joka on kuitenkin Pirtin ylläpidon edellytys. Jos näin ei tapahdu, ollaan pian tilanteessa, jossa säätiö on lopetettava. Seuraukset olisivat paljon enemmän kuin se muutama sata euroa, jonka hoitokunta tekemällään päätöksellä ”ansaitsisi”!

Uusimmat

Fingerpori

comic