Mielipiteet

Säästämisestä Jokioisten sahalla – Minkäs teet, kun olet valtion työssä

Kuva: Markku Åberg
Kuva: Markku Åberg

Salomo kirjoitti liiasta säästämisestä kielteisesti, kuinka se johtaa köyhyyteen. Sananlaskut. 11:24

Olen tallentanut omia kokemuksiani säästämisestä valtion omistamalla sahalla Jokioisissa. Keväällä joella korjattiin puomeja sekä lankonkeja. Niitä naulatessa valtion ainoa vasara putosi jokeen. Se oli ikäloppu, varsikin heilui omaan tahtiinsa. Uutta ei hankittu.

Lautatarhassa korjasin tapulinpohjan reunoja. Joitakin neljäntuuman, eli 10 sentin pituisia nauloja täytyi lyödä. Ei muuta kuin kiven murikka käteen ja sillä. Ajattelin, että olisipa nyt joku toimittaja paikalla kuvaamassa ja tekisi jutun. Ei ollut kameraa itsellänikään.

1975 rakennettiin työttömyystyönä omalla väellä kuivantavaran varasto. Käskettiin kirvesmieheksi. Sain sahattavaksi paksut niskahirret vinottain. Yksi käsisaha oli käytettävissä. Yhtä tylsä kuin sahaaja itse. Paikalla piipahtanut vieras katsoi työtäni ja totesi: Eikö siitä sahatessa pitäisi myös puruja lähteä? Mutta minkäs teet, kun olet valtion työssä.

Toinen mies ehdotti esimiehelleen, että toisella tavalla saisin tämän työn tehtyä nopeammin. Siihen pomo, mitäs sinä sitten tekisit.

Jos pakkasta oli enemmän kuin -25 astetta, niin saha seisoi, terät eivät kestäneet. Miehiltä loppui tarhalla työt, mutta sisälle ei saanut mennä. Kaikkein keljuin päivä oli norkoilla ulkona työttömänä.

Nuo esimerkit eivät olleet sääntö vaan poikkeus. Normaalisti taaplaaja kantoi kolmetuhatta lautaa päivässä, 30 tonnia. Vakituisen toverin poissa ollessa sain uuden kaverin, joka teki noin puolet normista. Työrästiä alkoi jäädä.

Kun pakkasella kävin ruokatunnilla kotona, vaimo sanoi kohta, täytyykö siellä noin pää märkänä tehdä? Töihin palattua sahanhoitaja katsoi tekemätöntä työtä ja toteaa: Kiiskisellä taitaa olla lorvikatarri! Ei muistettu, miten olin tehnyt ennätyksiä, jopa 4800 kpl. päivä.

Sukuvikaa oli sen verran että isä ja monet Kiiskiset olivat hiihdossa suomenmestareita.

Fingerpori

comic